19 mei 2022

Digitaal event Europa, hoe dan?

SAVE THE DATE, online event, 19 mei 2022, 13:00 – 16:00 uur

Nictiz staat algemeen bekend als de Nederlandse kennisorganisatie voor digitale informatie-uitwisseling. Maar wist je dat wij ook op internationaal niveau actief zijn? Nee? Nieuwsgierig? Neem dan deel aan ons online event.

Wij presenteren onze visie over hoe de toekomst van informatie-uitwisseling in de zorg in Europa eruit zou kunnen zien. Dat het belangrijk is vanuit internationaal perspectief tot oplossingen te komen die nationaal opgepakt kunnen worden. Samen met stakeholders praten we je bij over onze Europese activiteiten, wat de ontwikkelingen voor Nederland betekenen en wat ons de komende jaren te wachten staat.

Aanmelden

Je kan je aanmelden via onderstaande link. Een aantal dagen voor de bijeenkomst ontvang je de link naar de sessie.

Meld je hier aan.

Programma

13:00 – 13:20 Welkom en kennismaking
Esther Peelen, senior adviseur Internationaal Nictiz
13:20 – 13:55 Good afternoon from us – Nictiz Internationaal
Elise Peters, teamlead Internationaal Nictiz
13:55 – 14:20 Europees netwerk voor de uitwisseling van medische gegevens 
Nadine Biesma, senior adviseur/productmanager CIBG
15 min pauze
14:35 – 15:00 Medische beelden – Europa naar NL
De tijdlijn, rode draad van het Echte EPD
Herman Pieterman, gepensioneerd radioloog, vertegenwoordiger NVvR
Wetsvoorstel Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz)
Eelke Toonstra, projectleider Beelduitwisseling – Gegevensuitwisseling in de zorg VWS
15:00 – 15:25 Waardevolle inzet van zorgdata dankzij de EHDS
Het wetsvoorstel EHDS (European Health Data Space) wil de waarde van zorgdata ontsluiten. Maar dat vraagt om ingrepen in de huidige configuratie van de zorg. Als het aan de Europese Commissie ligt, komen er verplichte standaarden voor bepaalde zorgdata categorieën, gaan we zorg-ICT leveranciers beter reguleren en zien we zorgdata niet als een privaat goed, maar als een publiek goed.
Hugo van Haastert, policy officer/Expert Nationale Detache bij DG SANTE Europese Commissie
15:25 – 15:50 Paneldiscussie
Hugo van Haastert, Herman Pieterman, Maayke Klinkenberg (adviseur Internationaal Nictiz) en Niels van den Bogaard (ANL group, directielid).
15:50 – 16:00 Afsluiting

 

Sprekers

Esther Peelen werkt als senior adviseur internationaal mee aan de Europese programma’s UNICOM en X-eHealth. Daarnaast houdt zij zich bezig met het overbrengen van het zib-gedachtegoed naar Europa en is zij voorzitter van de MarCom-commissie van IHE-Europe. Esther heeft een brede kennis van het ontwikkelen en implementeren van internationale standaarden in de gezondheidszorg. Deze zet zij onder andere in voor de verbetering van duurzame informatie-uitwisseling van Nederland met de rest van de wereld.

Elise Peters is adviseur en teamlead internationaal bij Nictiz. Ze houdt zich bezig met internationale onderwerpen over digitale gegevensuitwisseling in de zorg. Zo zet zij zich in voor de vorming van Europees e-healthbeleid en data-uitwisseling over de grens. Daarnaast blijft ze graag in verbinding met de Nederlandse activiteiten en heeft zij vanuit haar opleidingen in Informatiemanagement en Bedrijfscommunicatie grote interesse in positioneringsvraagstukken in de zorg.

Nadine Biesma heeft ruim tien jaar gewerkt in het bedrijfsleven. In 2002 stapte Nadine bewust over naar de overheid. Zij begon bij het toenmalige Ministerie van Verkeer en Waterstaat en ontwikkelde zich tot de functie van adviseur. In 2016 maakte ze de overstap naar het CIBG en hier is ze verantwoordelijk voor de producten VIR en SBVZ. Sinds de zomer van 2021 is Nadine de productmanager van het NCPeH-NL, waarbij haar werkveld een internationaal karakter heeft gekregen.

Herman Pieterman is in 1987 begonnen als (neuro-)interventieradioloog in het Dijkzigt ziekenhuis/Erasmus MC. Van 2000 tot 2008 was hij radioloog/operations manager en tot en met 2020 werkte hij als hoofd patiëntenzorg radiologie/radioloog in het Erasmus MC.  Herman is actief oa. in NEN-werkgroep beelduitwisseling en hij is voorzitter sectie techniek van de Nederlandse Vereniging Voor Radiologie (NVVR).

Hugo van Haastert heeft politicologie, internationale betrekkingen en informatiemanagement gestudeerd aan de UvA en de EUR. Hij werkt sinds 2018 bij VWS en is sinds 2021 gedetacheerd naar de Europese Commissie. Daar heeft hij meegeschreven aan het wetsvoorstel voor de European Health Data Space.

Maayke Klinkenberg is als adviseur internationaal actief betrokken bij grensoverschrijdende informatie-uitwisseling. De ervaring die zij heeft opgedaan als ICT-adviseur bij ziekenhuizen past zij toe in internationale projecten waarbij Nictiz betrokken is. Als klinisch informaticus (TU/e) is haar doel een brug te slaan tussen zorgpraktijk, beleid en techniek. De verschillende manieren waarop hier invulling aan wordt gegeven in onze buurlanden en elders in Europa, hebben haar bijzondere belangstelling.

Niels van den Bogaard heeft ruime ervaring op gebied van advocatuur, ondernemerschap en bestuur binnen de zorg. Sinds ruim een jaar is Niels business development director bij de ANL group, die zich onder meer richt op complexe ICT-vraagstukken in de zorg, waaronder gegevensuitwisseling tussen zorgverleners maar ook met patiënten. Vanuit deze rol is Niels betrokken als schrijver bij de NEN werkgroep Beeldbeschikbaarheid (NEN Norm 7541).

Aanmelden

 

Informatie

Wat

Digitaal event over informatie-uitwisseling in de zorg in Europa en wat er in Nederland op ons af komt.

Organisatie
Nictiz

Wanneer

19 mei 2022