Skip to the main content

API's in de zorg

Onbewust gebruiken we de hele dag door API’s, bijvoorbeeld bij het openen van een nieuws- of weerapp of het boeken van een vakantie op basis van jouw wensen bij Trivago. Deze apps en websites maken gebruik van API’s zodat ze gegevens uit verschillende systemen kunnen combineren tot waardevolle nieuwe informatie. Nictiz werkt aan een API-strategie in de zorg.

API's in de zorg

Wat is een API?

API’s (application programming interfaces) zijn technische koppelvlakken binnen en tussen digitale informatiesystemen. Zij ontsluiten data en transacties: de data die door die systemen worden vastgelegd en de transacties die door die systemen worden uitgevoerd. Het is noodzakelijk voor data en transacties aparte typen API’s te onderscheiden. Data-API’s zorgen voor technische databeschikbaarheid: zij ontsluiten data buiten transacties om. Zo onthullen zij op een gecontroleerde manier gegevens uit het ene systeem voor hergebruik door het andere systeem. Dat maakt data-API’s van strategisch belang voor het zorginformatiestelsel. 

Een API heeft twee kanten: een klant (een zogenaamde client) en een aanbieder (een server). Een klant is een applicatie met een behoefte aan gegevens en een aanbieder is een applicatie die gegevens beschikbaar stelt. De aanbieder legt de definitie van de API vast in een specificatie. De specificatie vertelt de gebruiker welke input de API nodig heeft en welke output hij kan verwachten (functionaliteit en structuur). Op deze manier heeft de gebruiker geen kennis van de aanbiedende applicatie nodig om de gegevens op te kunnen halen.

In de podcast en blog van Gerda Meijboom leer je meer over wat API’s zijn, waarom we ze in de zorg meer moeten gebruiken, waarom een landelijke strategie van belang is en meer.

Voordelen

Gebruiksvriendelijker werken, meer innovatief hergebruik van zorggegevens en vrijheid van leverancierskeuze zijn slechts enkele van de vele voordelen die het gebruik van API’s kunnen bieden.
Correct ingezet hebben API’s veel voordelen voor ontwikkelaars doordat minder afstemming nodig is tussen partijen. De specificatie zegt genoeg. Dit zorgt voor een efficiëntere en eenvoudigere werkwijze. Hierbij ligt wel nadruk op “correct ingezet”. Een onduidelijke specificatie kan fouten en vertraging veroorzaken. Ook moet voor het zorgveld duidelijk zijn welke API’s al bestaan en hergebruikt of aangeroepen kunnen worden.

Read all Read less

Samen naar een succesvolle API-strategie

Welke afspraken zijn nodig om API’s in de zorg het beste in te zetten om gegevensuitwisseling te versnellen, processen beter te laten verlopen en innovatie te bevorderen? Nictiz brengt zorgpartijen en technologiebedrijven bij elkaar om samen tot een nationale API-strategie te komen.

In de strategie zijn richtlijnen en eisen opgesteld om de API’s en hun specificaties meer te standaardiseren. In de Nationale Bibliotheek wordt vastgelegd welke API’s er zijn en aan welke eisen deze voldoen. Hiermee wordt de ontwikkeling van API’s en API-specificaties duidelijker en georganiseerder.

Hieronder kun je de meest recente versie van het document API-strategie bekijken. Deze wordt momenteel nog verder uitgewerkt door de betrokken partijen en is nog niet definitief.

Interessante publicaties

Foto van de publicatie '' api-strategie voor de zorg''.

API-strategie voor de zorg

De API-strategie is nog in ontwikkeling. Heb je vragen of opmerkingen, laat het ons weten.

Lees de API-strategie
Foto van de publicatie ''Api requirements for dutch healthcare''.

API-eisen

Deze specificatie stelt eisen aan API's in de Nederlandse gezondheidszorg.

Lees de API-eisen
Foto van een lachende Gerda Meijboom in de opnamestudio van podcastserie NicTALK.

Blog en podcast

Blog en podcast met Gerda Meijboom, over API's en een API-strategie voor de zorg.

Bekijk de NicTALK

Onze expert

Mocht je naar aanleiding van deze pagina nog vragen hebben, dan horen wij die graag! Stuur gerust een e-mail naar een van onze experts.
Portretfoto van Gerda Meijboom, informatieachitect bij Nictiz

Gerda Meijboom

Gerda Meijboom

Informatiearchitect

Zib-transitie

Bekijk profiel

Alle experts

Ik wil graag

Contact opnemen

Ik wil graag

Met een expert praten

Vrijblijvend

Contact opnemen met Nictiz

Go to top

Volg ons