blog photo
Door:  Johan Krijgsman
07-10-2013
0

​In Europa sterft 86 procent van de mensen aan de gevolgen chronische ziektes als diabetes, COPD en hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit een rapport van de Economist Intelligence Unit. Wie zich afvraagt waar je met digitale zorg het meeste effect zou kunnen bereiken, hoeft dus niet lang te zoeken. Er lijkt een mooie toekomst weggelegd voor mobiele apps en andere oplossingen die zich richten op preventie van chronische ziekten.

Preventie

Waar die preventie zich op moet richten, is bekend. De World Health Organisation (WHO) geeft aan dat er drie belangrijke risicofactoren zijn waarop we invloed hebben: een ongezond dieet, te weinig bewegen en roken. Het is nog niet zo makkelijk om daaraan iets te doen. Maar bij sommige maatregelen kan het slim inzetten van ICT mogelijk een rol spelen. Al in 2012 is de WHO een partnerschap aangegaan met de International Telecommunication Union (ITU) om ‘mobile health’ (mHealth) in te zetten om de verspreiding van chronische ziekten te bestrijden. Het gaat dan vooral om inzet van SMS-gebaseerde oplossingen en mobiele apps.

Groot bereik

Zo’n gekke gedachte is dat niet. Een WHO-rapport uit 2011 noemt dat er wereldwijd vijf miljard mobiele abonnees zijn, waarvan zeventig procent in landen met een laag of gemiddeld inkomen. Ook valt volgens dit rapport 85 procent van de wereldbevolking binnen het mobiele bereik. Misschien is de mobiele telefoon dus een interessant medium om mensen te bereiken als je aan gedragsverandering wilt werken.

Stoppen met roken

Je kunt daarbij denken aan programma’s om het roken tegen te gaan. Zo heeft de WHO in het kader van het ‘Tobacco Free Initiative’ een aantal projecten in het leven geroepen die mobiele technologie inzetten om het roken te bestrijden.  Een voorbeeld daarvan is ‘mCessation’, een project dat tot doel heeft om mobiele apps en sms-oplossingen te ontwikkelen, die mensen moeten helpen te stoppen met roken. Dat werkt met op de persoon toegesneden sms’jes of met berichten via een mobiele app.

Dit soort oplossingen bestaat inmiddels al. Er zijn ook aanwijzingen dat de inzet van sms voor stoppen-met-roken-campagnes effectief is. Een concreet voorbeeld van een dergelijke dienst is ‘SmokefreeTXT’ in de Verenigde Staten, aangeboden via de website ‘smokefree.gov’. Wie een voorbeeld wil van het soort boodschappen dat deze sms-dienst verstuurt, of wie zelf een soortgelijke dienst wil opzetten, kan een bestand met de sms-boodschappen van SmokefreeTXT downloaden vanaf de website van Health Unbound, een initiatief van de mHealth Alliance.

Zelf aan de slag

Of je kijkt gewoon even op Digitale Zorggids, want ook daar groeit het aantal aangemelde oplossingen op het gebied van stoppen met roken. En wie al gestopt is en toch nog iets aan chronische ziekten wil doen kan nog aan de slag met afvallen of met gezond bewegen.

En ook al is er al het één en ander, er kan vast nog wel meer bij. De uitdagingen in de preventie van chronische zorg zijn in ieder geval groot genoeg om serieus naar de inzet van digitale hulpmiddelen te kijken. En om te koesteren wat effectief blijkt.


Deze blog is 7 oktober 2013 ook gepubliceerd op DigitaleZorggids.nl.


reacties