blog photo
Door:  Johan Krijgsman
17-02-2014
0

​Gezien het grote aantal mobiele apps voor gezondheid en zorg  (ongeveer 44.000 in de iTunes store) is het niet gek dat zowel patiënten als zorgverleners door de bomen het bos niet meer zien. Onlangs nog wees het Amerikaanse onderzoeksinstituut IMS Health nog op de noodzaak van beoordeling van mobiele apps. IMS Health vindt daarbij overigens vooral het oordeel van medische professionals belangrijk.

Platformen zoals Digitale Zorggids zijn dus heel belangrijk voor de acceptatie van apps door patiënten en zorgverleners. Daarom gebeurt het onvermijdelijke: iedereen slaat aan het beoordelen en keuren. Een kleine Google-actie brengt  al snel de volgende bronnen boven water.

Voor zorgverleners

Artsennet is een andere bekende Nederlandse bron, die net als DigitaleZorgGids apps voor de verschillende platformen weergeeft (Apple IOS, Google Android, etc.). Deze site richt zich vooral op de medische professional. Op deze website kunnen artsen mobiele apps beoordelen.  

Er zijn diverse Amerikaanse online bronnen die zich eveneens vooral op artsen richten en apps door medische professionals laten beoordelen. Een voorbeeld is iMedicalApps, een ander is MedicalAppJournal.com. De laatste beoordeelt alleen apps voor zorgverleners.

Voor patiënten

Voor patiënten gebeurt buiten Nederland ook het nodige. De Britse NHS heeft bijvoorbeeld de NHS choices health apps library, waar apps voor patiënten op staan, gereviewd door de NHS en voorzien van scores van zowel patiënten als zorgverleners.

Nog niet zo lang geleden werd door ‘Patient view’, een Britse consultancygroep, de European directory of health apps 2012-2013 uitgebracht. In november 2013 is ook de bijbehorende website myhealthapps.net gelanceerd.

Ook in Duitsland maakt men zich druk om de kwaliteit van medische apps. Zo heeft het Zentrum für Telematik und Telemedizin in Nordrhein-Westfalen zich op de beoordeling van apps gestort, met de appcheck. Het aantal beoordeelde apps is echter nog zeer bescheiden. Ook op HealthOn van het Duitse bedrijf Sanawork zijn Duitse beoordelingen te vinden.

Voor zorgverleners en patiënten

Het commerciële initiatief mobilehealthmarketplace.com richt zich op medische professionals, werkgevers, werknemers en verzekeraars. Ook hier zijn beoordelingen te vinden. De site lijkt vooral te draaien op advertenties.

Naar welke app-o-theek?

Het concept van de app-o-theek is dus volop in opkomst.  De volgende vraag is dan natuurlijk: bij welke app-o-theek kun je het beste terecht? Het belangrijkste daarbij is waarschijnlijk: hoe transparant is het eigenaarschap en hoe duidelijk het beoordelingsmechanisme dat wordt ingezet. Als het goed is wordt dat zo duidelijk mogelijk uitgelegd, zoals bv. op myhealthapps.net (“how hearts are won”).

Maar: elke app-o-theek heeft in principe hetzelfde probleem. Hoe organiseer je het beoordelen van meer dan 40.000 apps? Dat lukt alleen als je het publiek inzet. Ter vergelijking: de populaire restaurantwebsite Iens heeft inmiddels ruim 16.000 restaurants met recensies op de site staan. Maar de gemiddelde Nederlander is waarschijnlijk vaker met restaurants dan met gezondheidsapps bezig...

Is het dweilen met de kraan open of gaat de kraan vanzelf een beetje dicht naarmate de markt verzadigd raakt? Voorlopig lijkt dat moment niet aangebroken, dus er is nog genoeg te doen voor de appkeurders.


Deze blog is 17 februari 2014 ook gepubliceerd op DigitaleZorggids.nl.


reacties