Blog

What’s next the fax exit

09/06/2016
​​​​​​Bezoekers van de eHealthweek konden afgelopen woensdag deelnemen aan een sessie ‘What’s next’ met de Amerikaanse Nick Adkins, bekend om zijn promotie van de digitale gezondheidszorg en ook wel ‘digitale evangelist’ genoemd. Hij vond een gewillig oor bij de bezoekers. Ook ik was daar voor Nictiz aanwezig.

In de warme Beurs van Berlage was Adkins zonder twijfel de man met de coolste outfit. Hij vertelde over zijn bezoek aan het Burning Man festival in de woestijn van Nevada, een van de meest bizarre evenementen van de wereld waarin muziek, kunst, vrije liefde en zelfexpressie centraal staan. Zelf besloot hij tijdens dat bezoek om zijn leven radicaal om te gooien, en is hij gaan leven in zijn ‘heart space’: hij is trouw aan zijn instinct en gevoel.

“Wie gebruikt er hier een fax?”, vroeg Nick Adkins zijn publiek. Dat bleek niemand te zijn. Dat zegt veel over de bezoekers van de eHealthbeurs. Want het is geen representatief antwoord voor de meerderheid van de mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg. Het faxen van gevoelige medische informatie is in veel praktijken aan de orde van de dag. Dat blijkt ook wel uit het onderzoeksrapport ‘eHealth, de apotheker is er klaar voor’, dat Nictiz begin van deze week presenteerde.

Het contrast tussen de dagelijkse realiteit in de gezondheidszorg en de congres-positiviteit kon haast niet groter. Adkins vertelde dat hij als telemedicine ondernemer een dienst heeft ontwikkeld waarmee een videocontact realtime én later, asynchroon, teruggekeken kan worden.

Adkins presenteerde nog meer van zijn ideeën over tijdens de eHealth sessie. Welke ideeën heeft Adkins? Ik geef hieronder een beknopt overzicht:

​Geef zoveel mogelijk ruchtbaarheid aan alle geweldige mogelijkheden van eHealth: maak patiënten, artsen en iedereen die je kent bewust dat er al heel veel digitaal kan. Dat geldt voor de VS net zo goed als voor Nederland: ook hier zijn er veel mogelijkheden, maar vaak is het aanbod onbekend bij de patiënt. De deze week vernieuwde Digitale Zorg Gids​ ​kan daar ook goed bij helpen.

eHealth, digitale zorg of hoe we het ook willen noemen, draait om verbinden. Om het verbinden van familie, het verbinden van professional met patiënt, om te verbinden tussen wat er online én offline gebeurt. Natuurlijk kan dat alleen maar als de techniek werkt, als er standaarden zijn die het ondersteunen en als er vertrouwen is.

Om aan te sluiten bij wat de patiënt en ‘de burger’ allang doet – digitaal communiceren – moeten we in de zorg niet bang zijn om bestaande verbindingen te verbreken en vaarwel te zeggen. En dat is niet altijd eenvoudig. Wordt het niet hoog tijd de fax vaarwel te zeggen?

​Bekijk hieronder ook de video van Nick Adkins tijdens Our Future Health 2016.​