news photo
22-10-2015
0

​​​​Op 15 oktober kwamen de leden van het iCare-platform in Utrecht bijeen om te praten over digitale ontwikkelingen binnen de caresector.  Er was deze middag aandacht voor verschillende vormen van eHealth, en voor praktijkervaringen met het Referentiedomeinenmodel Care.

eHealth binnen de care
Beeldschermzorg is een toepassing die we steeds vaker zien binnen de care. Foppe Rauwerda (Adviseur, Beeldzorgadvies) legde tijdens zijn presentatie uit dat door de inzet van beeldschermzorg 20% werktijd en 40% reistijd kan worden bespaard.  Irene van Duijvendijk (Adviseur Zorg ICT & Innovatie, Nictiz) gaf als aanvulling een overzicht van succesfactoren en barrières bij de implementatie van beeldschermzorg. Dit onderzoek wordt 29 oktober op onze website gepubliceerd. Dirk Jan van der Pol (Thought Leader Healthcare, Ordina) nam de aanwezigen mee in de wereld van Quli, een digitaal platform voor eHealth-toepassingen gericht op patiënten. Er vonden levendige discussies plaats over vraagstukken als 'hoe kan ik veilig beeldbellen inzetten in mijn care-instelling?' en 'hoe waarborg ik de privacy van mijn cliënten tijdens het beeldbellen?'.

Referentiedomeinenmodel care
Inmiddels wordt gewerkt aan versie 3.0 van het Referentiedomeinenmodel Care. Tijdens de bijeenkomst gaven Gea Hamhuis (Beleidsmedewerker informatievoorziening, Zorggroep Noorderbreedte) en Martijn Eitink (Projectmedewerker ECD bij WZC IJsselheem) inzicht in hoe zij het RDC hebben ingezet om hun applicatie landschap erop te plotten. Dit levert veel inzicht op in de applicaties die in hun zorginstellingen worden gebruikt. Zo werd bijvoorbeeld duidelijk hoeveel applicaties er naast elkaar draaiden binnen één van de care-instellingen. En welke applicaties elkaar (deels) zouden kunnen overlappen in functionaliteit. 

Presentaties
Hieronder vindt u de presentaties die zijn gegeven tijdens de bijeenkomst. 

Over het iCare platform
De caresector heeft aangegeven behoefte te hebben aan een landelijk platform om kennis en ervaringen uit te wisselen. Om aan deze behoefte te voldoen, organiseert Nictiz samen met verpleegkundigen, informatici en beleidsmakers uit de caresector 'platformbijeenkomsten'. Wilt u hieraan deelnemen? Neem dan contact op met Irene van Duijvendijk​. Om op de hoogte te blijven en mee te praten over ontwikkelingen op het gebied van ICT in de care sector, kunt u zich ook aanmelden voor de iCare platform groep op LinkedIn.


reacties