news photo
18-12-2014
0

​Ruim een kwart van de afdelingen radiologie en cardiologie in ziekenhuizen gebruikt CD’s en DVD’s voor het uitwisselen van beelden.

Terwijl cardiologen, radiologen en informatiemanagers het liefst afwillen van deze schijfjes. Dit blijkt uit de verkenning ‘Uitwisseling in beeld, een verkenning van radiologische en cardiologische beelduitwisseling tussen ziekenhuizen’ van Fernao Beenkens. De nadelen die de specialisten ondervinden zijn bijvoorbeeld problemen die ontstaan bij het branden of inlezen, het versturen via de post (kan oplopen tot vier dagen) en het risico op het onderweg kwijtraken van de beelden.

Beelden spelen een belangrijke rol in de moderne gezondheidszorg, en beeldvormende technieken hebben in de afgelopen jaren dan ook een grote ontwikkeling doorgemaakt. Een van de aanleidingen van deze verkenning was om een beeld te schetsen van de status van beelduitwisseling in Nederland. Daarom zijn cardiologen, radiologen, informatiemanagers en applicatiebeheerders gevraagd naar hun ervaringen met beelduitwisseling tussen ziekenhuizen. Instellingen blijken met diverse typen beelden te werken en meerdere infrastructuren te gebruiken, zoals CD’s en DVD’s, web-portals, eigen beveiligde netwerken en XDS-i gebaseerde oplossingen.

De verkenning geeft inzicht in:

  • de bestaande situatie binnen de radiologie en cardiologie;
  • de huidige problemen en knelpunten die niet alleen meer initiatieven, maar ook meer gebruiksgemak in de weg staan;
  • een aantal punten voor verbetering en wensen voor de toekomst.

TrendITion

Deze verkenning is een product van TrendITion , een samenwerking tussen Nictiz en Radboudumc. TrendITion helpt iedereen die beleidsmatig en koersbepalend bezig is met strategische agenda’s voor eHealth-beleid. Wilt u meer weten over deze verkenning? Neem dan rechtstreeks contact op met de auteur, Fernao Beenkens via beenkens@nictiz.nl.


reacties