news photo
09-10-2014
0

​​​​​​​Resultaten eHealth-monitor 2014 geven inzicht in mate waarin Nederland eHealth gebruikt. 

Nederlandse patiënten zijn in vergelijking met vorig jaar beter op de hoogte van het bestaan van eHealth-mogelijkheden bij hun zorgverleners. Voorbeelden zijn online herhaalrecepten aanvragen of vragen stellen aan de dokter via e-mail. Nederlandse artsen maken in vergelijking met vorig jaar nog meer gebruik van elektronische dossiervoering. Voor patiënten en zorgverleners zijn de voordelen van sommige eHealth-toepassingen nog  onduidelijk. Voor een succesvolle eHealth-toepassing is een goede balans nodig tussen de investering (in geld en tijdsinspanning) en het resultaat (betere zorg, gemak en financiële vergoeding).
 
Dit blijkt uit de vandaag verschenen eHealth-monitor 2014. De eHealth-monitor is een onderzoek op initiatief van minister Schippers (VWS), uitgevoerd door Nictiz en het NIVEL, dat beschikbaarheid e​​n gebruik van eHealth-toepassingen door patiënten en zorgverleners volgt. Aan het onderzoek hebben dit jaar voor het eerst verpleegkundigen en verzorgenden meegewerkt. Er is gekeken naar vier vormen van eHealth:
zelf op internet zoeken en bijhouden van gezondheidsinformatie door patiënten;
online contact tussen patiënt en arts;
dossiervoering door artsen;
het elektronisch kunnen delen van patiëntinformatie tussen behandeld artsen onderling.
 
De uitkomsten van het onderzoek staan in een onderzoeksrapport, tabellenbijlage en infographic. Op 9 oktober heeft Johan Krijgsman de eHealth-monitor in een webinar toegelicht. U kunt het webinar terugkijken via http://player.companywebcast.com/nictiz/20141009_5/nl/player.

Over de eHealth-monitor

De eHealth-monitor geeft over de jaren 2013, 2014 en 2015 inzicht in de ontwikkeling en gebruik van ICT om gezondheid en de gezondheidszorg te ondersteunen en verbeteren. Deze onafhankelijke informatie is bestemd voor politiek, beleidsmakers en beslissers in de Nederlandse gezondheidszorg. Wilt u meer weten over de eHealth-monitor? Neem dan contact op met Arina Burghouts.  ​

reacties