news photo

Zorggroepen kunnen met de implementatiekoffer direct aan de slag met zelfmanagement.

18-12-2014
0

​​Gisteren heeft directeur-generaal Curatieve Zorg Bas van den Dungen de ‘Implementatiekoffer voor ondersteunde zelfzorg’ uitgereikt aan een huisarts en een patiënt. De koffer van Zelfzorg Ondersteund bevat praktische tools voor zorggroepen die willen beginnen met ondersteunde zelfzorg, of deze willen verbeteren of uitbreiden.

Met deze gelegenheid wil Zelfzorg Ondersteund een belangrijke stap zetten in de landelijke verbetering en opschaling van zelfmanagement voor mensen met een chronische ziekte. Het doel van Zelfzorg Ondersteund (ZO!) is dat binnen vijf jaar voor ten minste vijf chronische aandoeningen bij een kwart van de patiënten sprake is van succesvolle zelfzorg. Met deze doelstellingen draagt ZO! bij aan de ambitie die de minister onlangs verwoordde in haar Kamerbrief.

Zelfzorg Ondersteund is een coöperatie waarin zorgverzekeraars CZ, Achmea, VGZ, Menzis en de Friesland, patiëntenorganisaties NPCF en DVN en vertegenwoordigers van zorgaanbieders InEen, LHV, NDF, NHG samenwerken.

Schat aan informatie

Het afgelopen jaar heeft ZO! met vertegenwoordigers van patiënten, huisartsen, zorgverleners en zorgverzekeraars, informatie over zelfmanagement verzameld. De kennis over ontwikkelingen in zelfmanagement was tot nu toe versnipperd en de belangrijkste partijen (patiënt, zorgverlener en zorgverzekeraar) werkten niet altijd goed samen. Daardoor bleef grootscheepse implementatie van zelfmanagement in de zorggroepen achter.

Direct aan de slag

Zorggroepen die zelfmanagement willen implementeren, hoeven dankzij de koffer het wiel niet opnieuw uit te vinden, maar kunnen direct aan de slag. De inhoud van de koffer is gebaseerd op de ervaringen van ruim veertig zorggroepen (groepen huisartsen die samenwerken rond zorg voor chronisch zieken), en van bijdragen van de deelnemers aan Zelfzorg Ondersteund. De koffer bevat samenvattingen van deze ervaringen, naast ervaringen vanuit vijf ontwikkelpilots van ZO!, resultaten van wetenschappelijk onderzoek erin verwerkt.

Daarnaast biedt de koffer een overzicht van ICT-platforms die aan de hand de ‘Basiseisen 2014’ zijn geaudit. Nictiz heeft een bijdrage geleverd aan het opstellen van deze Basiseisen, die in deze eerste versie vooral zijn toegespitst op veiligheid en standaardisatie van gegevens.

Meer weten?

Neem voor meer informatie over zelfmanagement contact op met Vincent van Pelt of lees onderstaande publicaties.

- Whitepaper: Zelfmetingen en de Nederlandse gezondheidszorg
- Rapport: De doe-het-zelfpatiënt en de huisarts


reacties