news photo

Snel en makkelijk standaarden vinden, lezen en vergelijken

04-04-2016
0

​ Waar vind ik meer informatie over die standaarden? Waar worden die standaarden gebruikt? Wat is het verschil tussen al die standaarden in de zorg? Op die vragen geeft Nictiz antwoord met een praktisch online overzicht van alle standaarden in de zorg op de Nictiz-website. ​De standaarden zijn simpel doorzoekbaar, uitgebreid beschreven en makkelijk met elkaar te vergelijken.  

“Iedereen die iets doet met informatisering in de zorg, heeft behoefte aan een helder overzicht en inzicht in het standaardenlandschap”, zegt Pim Volkert van Nictiz, een van de initiatiefnemers van deze tool. 

Waardevol overzicht

Vanwege die behoefte naar een beter in- en overzicht in het standaardenlandschap heeft het informatieberaad, het hoogste bestuurlijk overlegorgaan over informatievoorziening in de zorg, Nictiz verzocht om een nieuw overzicht te creëren van het standaardenlandschap in de zorg, licht Herko Coomans, coördinator Regiebureau Informatievoorziening van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport toe. "Dit standaardenlandschap is een essentieel onderdeel van het duurzame Informatiestelsel voor de zorg. Dit biedt een waardevol overzicht van de gangbare standaarden en waar die toegepast kunnen worden. Samen met de leden van het Informatieberaad werken we aan vrijwillige maar niet vrijblijvende adoptie van standaarden." 

Overzicht standaarden

Met het nieuwe dynamische overzicht biedt Nictiz meer informatie per standaard, waarmee volgens Volkert een zeer brede doelgroep die ‘iets’ wil of moet met een standaard is geholpen. Nictiz heeft op de site ruim honderd standaarden beschreven. Per standaard worden belangrijke kenmerken van de standaard weergegeven, zoals doel, doelgroep, implementatiestatus en een link naar de organisatie die de betreffende standaarden beheert. De beheerorganisaties hebben volop meegewerkt de informatie te controleren op juistheid en volledigheid. 

Gids voor professionals

Deze sub-site van de Nictiz beoogt een relevante gids te zijn voor het zorgprofessionals, ICT-consultants, beleidsmakers en softwareleveranciers bij het kiezen van de juiste standaard en het juist toepassen daarvan. “Er zijn heel veel standaarden in de zorg waardoor het kiezen van de juiste lastig is. Op deze site kun je eenvoudig zelf een selectie maken en standaarden met elkaar vergelijken”, zegt Gerda Meijboom, voorzitter Expertgroep Standaardisatie en mede- initiatiefnemer van dit standaardenoverzicht.

Zoeken en vergelijken

Met filters kunnen bezoekers de juiste standaarden vinden. Zo kan een filter worden toegepast om alle standaarden per laag uit het lagenmodel naar boven te halen. Deze lagen zijn Organisatiebeleid, Zorgproces, Informatie, Applicatie en infrastructuur. Er kunnen meerdere filters tegelijk worden aangezet. Een andere manier om snel de juiste standaard te vinden is via de zoekfunctie. Elke standaard is in het overzicht aanklikbaar om de volledige informatie van de standaard te lezen. Tenslotte is het ook mogelijk standaarden met elkaar te vergelijken​.

Verdieping

De standaarden zijn nu ook beter geïntegreerd in de website. Bij een standaard over bijvoorbeeld SNOMED CT​, ziet de bezoeker naast de inhoud van de standaard, ook verwijzingen naar publicaties die over die standaard gaan en vice versa. “De mo​gelijkheid om content aan standaarden te linken geeft verdieping aan de inhoud”, licht Karin Oost, senior communicatieadviseur en tevens projectleider nieuwe website bij Nictiz toe.

» De nieuwe module overzicht standaarden wordt op de beurs Zorg&ICT​ van 5-7 april op de Jaarbeurs in Utrecht gepresenteerd.reacties