news photo
14-11-2014
0

​Minister Schippers (VWS) opende de Implementation Showcase en onderstreepte het belang van eHealth en het gebruik van eenheid van taal.

Op 30 en 31 oktober bezochten meer dan 300 bezoekers uit 30 landen de SNOMED CT Implementation Showcase. SNOMED CT is een internationaal medisch terminologiestelsel. Kenmerkte de ontwikkeling van SNOMED CT zich voorheen door het goed inrichten en vullen van SNOMED CT als medisch terminologiestelsel, nu richt men zich meer en meer op de implementatie ervan in patiëntendossiers en onderzoeksystemen: ‘Make health records make sense’.

Bezoekers konden kiezen uit ca. 50 presentaties die varieerden van het werken met kwaliteitsindicatoren in de IC in Zweden, monitoren van HIV-stadia in Kenya tot voorbeelden waarbij SNOMED CT gebruikt worden voor ‘Clinical reasoning’ een stap op weg naar beslissingsondersteunende klinische systemen. Philips Healthcare bijvoorbeeld toonde hoe zij SNOMED CT in internationale producten gebruiken.

SNOMED CT en LOINC

Er zijn ook belangrijke vorderingen gemaakt met betrekking tot de samenwerking met andere codestelsels en terminologiestandaarden waarbij die met LOINC het meest in het oog springt. LOINC en SNOMED CT hebben afspraken gemaakt dat ze gezamenlijk ingezet kunnen worden voor labordermanagement.

Nederlandse ontwikkelingen

Ook Nederlandse ontwikkelingen werden getoond. Mariëlle Ouwens van het LUMC toonde hoe in het kader van het NFU (De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra) programma Registratie aan de bron SNOMED CT gebruikt wordt bij de registraties van hoofd-hals tumoren. De DHD toonde hoe zij nu SNOMED CT-termen gebruiken als basis voor de Diagnosethesaurus waarbij de afleidingen naar ICD-10 en DBC’s codes een belangrijke plek innemen en een van de eerste concrete stappen zijn voor registeren aan de bron. Alle presentaties, incl. de speech van minister Schippers zijn hier terug te vinden op.

Ervaringen met SNOMED CT

Het invoeren van een medisch terminologiestelsel als SNOMED CT gaat niet altijd vlekkeloos. Op de Implementation Showcase werden ervaringen van over de hele wereld openhartig gedeeld zodat van elkaar geleerd kon worden.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over SNOMED CT en terminologie, neem dan contact op met Pim Volkert (twitter).


reacties