news photo
07-07-2014
0

​​Met SNOMED CT en ICD-10 is eenmalige registratie aan de bron voor meervoudig gebruik mogelijk.

De terminologiestelsels SNOMED CT en ICD-10 kunnen beide worden gebruikt voor het vastleggen van diagnoses. Maar wat deze stelsels precies zijn, wanneer welk stelsel gebruikt kan worden en wat de mogelijkheden zijn als SNOMED CT met ICD-10 wordt gekoppeld, blijkt in de praktijk lang niet altijd even duidelijk.

SNOMED CT en ICD-10 zijn geen concurrerende terminologiestelsels. De kracht van SNOMED CT ligt in het bieden van gedetailleerde termen, waarmee eenduidige registratie van medische gegevens van een patiënt in het primaire proces gerealiseerd worden. De kracht van ICD-10 ligt onder andere in de aggregatie van medische gegevens voor nationale en (internationale) statistieken en rapportages in het secundaire proces zoals de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg (LBZ). Door een goede ‘samenwerking’ tussen de twee stelsels kan eenmalige registratie aan de bron voor  meervoudig gebruik gerealiseerd worden.

De whitepaper ‘SNOMED CT en ICD-10, eenmalige registratie voor meervoudig gebruik’ legt uit wat SNOMED CT en ICD-10 is, waarvoor en in welke situatie deze terminologiestelsels gebruikt kunnen worden. Tevens zijn praktijkvoorbeelden zoals het project ‘Registratie aan de bron’ van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) opgenomen.

Wilt u meer informatie over deze whitepaper, neem dan contact op met Elze van Puijvelde – de Groot.


reacties