news photo
08-10-2013
0

​​Stichting StatusScoop heeft een systeem ontwikkeld dat een waardevolle aanvulling op de huidige medicatiebewaking is.

Apothekers kunnen op hetzelfde moment patiëntkenmerken, laboratoriumuitslagen en medicatiegegevens beoordelen. Daardoor zijn zij in staat om efficiënter patiëntspecifieke medicatiebewaking toe te passen en zo zorg op maat te leveren.

Patiëntspecifieke farmaceutische zorg

Patiënten kunnen verschillend op medicijnen reageren. Daarom is patiëntspecifieke farmaceutische zorg nodig. Na toestemming van de patiënt kunnen apothekers per 2013 laboratoriumgegevens en intoleranties, contra-indicaties en allergieën (ICA) gegevens ontvangen. Met die informatie en met overige patiëntkenmerken kunnen apothekers de medicatiebewaking nauwkeuriger afstemmen op de behoefte van de individuele patiënt.

Minder onnodige medicatiebewakingssignalen

Het ontwikkelde systeem ondersteunt apothekers door de gegevens uit de verschillende bronnen te bundelen en tevens de hoog-risicosituaties van de minder relevante medicatiebewakingssignalen te scheiden. Zo wordt voorkomen dat apothekers teveel medicatiebewakingssignalen ontvangen die minder relevant  zijn, bijvoorbeeld een goede uitslag van het laboratorium. Als er wat gemeld wordt dan vraagt dat een beoordeling door de apotheker.

Test

Op dit moment wordt in samenwerking met Nictiz, een Proof Of Concept (POC) uitgevoerd bij drie apotheken in de regio Utrecht. In deze POC worden de  technische berichten voor de uitwisseling van de laboratoriumgegevens over de keten van laboratorium tot apotheek met de standaarden van Nictiz getest.
Wij feliciteren de initiatiefnemers van Stichting StatusScoop: Peter Wittop Koning, Giel Jansen, Gertjan Hooijman, Marc Elskamp en Jaap Dik van harte met deze prijs.


reacties