news photo
22-02-2016
0

​​​De harmonisatie van deze terminologiestelsels bespaart geld en tijd, verbetert de kwaliteit van zorgregistratie en levert direct voordelen voor de patiënt op.

Voordelen

Het is belangrijk dat zorgverleners kunnen vertrouwen op juiste laboratoriumuitslagen die overal hetzelfde betekenen. Dit maakt de kans op misinterpretatie kleiner. Om laboratoriuminformatie eenduidig te interpreteren, zijn terminologiestelsels nodig. LOINC, SNOMED CT en UCUM zijn hiervoor geschikte terminologieën. Wanneer laboratoria op LOINC, SNOMED CT en UCUM zijn aangesloten, kunnen zij efficiënter en nauwkeuriger communiceren waardoor zij tijd besparen en fouten in interpretatie afnemen.  

LOINC, SNOMED CT en UCUM

Met LOINC kunnen vooral laboratoriumbepalingen zeer nauwkeurig worden vastgelegd. SNOMED CT is gericht op het registreren van klinische bevindingen en verrichtingen en met UCUM kunnen meeteenheden gestandaardiseerd worden vastgelegd. 

​Harmonisatie

Elk terminologiestelsel heeft haar specifieke pluspunten. In 2013 hebben het Regenstrief Instituut (beheerorganisatie van LOINC) en de IHTSDO (beheerorganisatie SNOMED CT) besloten om gezamenlijk te zorgen voor een goede aansluiting tussen de beide stelsels, zodat gebruikers kunnen profiteren van de pluspunten van beide stelsels. Met deze harmonisatie worden de twee stelsels zo effectief mogelijk gebruikt. 

​Meer informatie

De whitepaper ‘Hoe plukt u de vruchten van LOINC, SNOMED CT en UCUM?’ beschrijft nut en noodzaak van gestructureerde registratie, hoe laboratoriuminformatie met LOINC, SNOMED CT en UCUM gestandaardiseerd wordt vastgelegd en wat de harmonisatie oplevert. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Feikje Hielkema-Raadsveld, expert medische terminologie bij Nictiz.


reacties