expert photo

Henk Hutink

Henk Hutink is landelijk programmamanager en strategisch adviseur voor sectorale zorg-ICT vraagstukken. Henk houdt zich bezig met strategische innovatie, landelijke verandertrajecten en disruptieve ontwikkelingen. Henk is auteur van de boeken ‘ICT-Standaarden in de zorg’, ‘Wet- en regelgeving in de zorg’ en ‘Keurmerken, certificaten en kwaliteitsverklaringen in de zorg’.

Publicaties

Zeven misverstanden over kwaliteitsregistraties

19-02-2018
0

​Goede kwaliteitsregistratie is cruciaal voor de Nederlandse zorg. Dit zal niemand bediscussiëren, maar er zijn ook misverstanden. Mensen denken bijvoorbeeld dat kwaliteitsregistraties duur zijn, niets opleveren en het is maar afwachten of de zorg hierdoor beter wordt. In deze whitepaper leest u welke misverstanden bestaan. Elk misverstand wordt toegelicht en in de juiste context geplaatst.

De moderne benadering van e-healthbekostiging

01-04-2016
0

Artikel in ICT&health over de (structurele-) bekostigingsvraag voor e-health.

Leidraad Kwaliteitsregistraties

15-01-2016
0

​Deze leidraad is opgesteld vanuit het project Kwaliteitsregistraties, een samenwerkingsproject van Zorginstituut Nederland en Nictiz, dat zich richt op het verbeteren van (het stelsel van) kwaliteitsregistraties op een toekomstbestendige manier.

Keurmerken, certificaten en kwaliteitsverklaringen in de zorg

16-01-2014
0

In dit praktische overzicht dat samen met experts uit de gezondheidszorg is geschreven, zijn 75 kwaliteitsverklaringen van producten, diensten, instellingen en managementsystemen die er nu rond zorg en zorg-ICT te behalen zijn. Van elke kwaliteitsverklaring zijn de eisen, beoordeling, eigenaar en kosten in kaart gebracht.

Blogs

Kwaliteitsregistraties behoeven aanpassing

19-02-2018
0

‘Ziekenhuizen boycotten kwaliteitsregistraties’. IKNL en DICA liggen al jaren in de clinch, zo meldde Zorgvisie recentelijk. Zorgverzekeraars Nederland stuurde in december 2017 een brief naar de vaste Kamercommissie van VWS over de kwaliteitszorg in Nederland en SP-Kamerlid Nine Kooiman stelde in diezelfde maand vragen over het ‘terugkopen van gegevens van kwaliteitsregistraties door ziekenhuizen’. Dit is slechts een greep uit de berichten over knelpunten bij de kwaliteitsregistraties. Door deze kwesties dreigt het gevaar dat noodzakelijke veranderingen over het hoofd worden gezien.

'Als ik investeer in ICT, dan investeer ik niet in zorg'

16-01-2018
0

Blog van Henk Hutink op Skipr.nl over ICT-investeringen: 'Als ik investeer in ICT, dan investeer ik niet in zorg'. Deze uitspraak hoorde ik laatst van een bestuurder van een grote zorginstelling. Ik dacht: 'Dit kan toch niet waar zijn?'

Ontwikkelingshulp voor Nederlandse gezondheidszorg

14-07-2014
0

Als ik in mijn kennissenkring vertel over hoe patiëntgegevens in de zorg worden vastgelegd, dan zie ik opgetrokken wenkbrauwen. Vrijwel alle vrienden denken dat registratie van patiëntinformatie in de zorg goed is geregeld. Als ik vertel dat in de oncologieketen patiëntgegevens zeker vijf keer worden overgetypt krijg ik blikken vol ongeloof toegeworpen. De oncologieketen is helaas geen uitzondering.

reacties