Overig

Integrale Zorg Informatie (IZI) Piramide

Auteur(s)
Erik van Es
Soort publicatie
Overig
Uitgever(s)
Nictiz
Datum
04/01/2011
Bestand

​Multi-disciplinaire zorgverlening vraagt om een integrale benadering van de informatiebehoefte. Nictiz heeft hiervoor een model ontwikkeld die de informatiebehoefte van de individuele zorgverlening met die van de integrale zorgverlening, besturing en verantwoording samenbrengt en integreert.

De informatiebehoefte in de integrale zorg kan onderverdeeld worden in vier niveaus: individuele zorgverlening, integrale zorgverlening, integrale besturing en integrale verantwoording die gezamenlijk de Integrale Zorg Informatie (IZI) piramide vormen. Hierin kent ieder niveau zijn eigen datasets die weer de basis vormen voor informatie op hogere niveaus.

Eenheid van taal

Doordat parameters vanaf het laagste niveau – de individuele zorgverlening – aan eisen van eenheid van taal voldoen, zijn gegevens uitwisselbaar en onderling te vergelijken. Dat geldt dus ook voor indicatoren die grotendeels van de behandelinformatie afgeleid worden. Eenheid van taal bij de individuele zorgverlening vormt de basis van de informatiepiramide. Dat vereist afstemming tussen de verschillende beroepsgroepen en discipline van de zorgverleners bij de registratie.