Overzicht standaarden
PALGA-Thesaurus, iWLZ, FHIR, SNOMED CT. Duizelt het u ook wel eens? In de zorg komen veel standaarden voor. Hieronder vindt u relevante informatie over alle bij ons bekende standaarden.
Mist u een standaard of klopt de informatie volgens u niet? Laat het ons weten via e-mail: begrippen@nictiz.nl.
weergaven per pagina
Een lijst met klinisch relevante termen van verrichtingen, gebaseerd op de internationale medische terminologiestandaarden SNOMED CT en LOINC.
Maakt gebruik van: Zorgactiviteitcodes, conciliumcodes, SNOMED CT, LOINC.
Identification of Medicinal Products (IDMP) is een reeks van vijf ISO-standaarden die zijn ontwikkeld naar aanleiding van een wereldwijde vraag naar internationaal geharmoniseerde specificaties voor geneesmiddelen. IDMP biedt de basis voor de unieke identificatie van geneesmiddelen, het vergemakkelijkt wereldwijd de activiteiten van de registratie-autoriteiten en farmaceutische industrie met betrekking tot de ontwikkeling, registratie en levenscyclusbeheer van geneesmiddelen, geneesmiddelenbewaking (farmacovigilantie)en risicobeheer. IDMP is de basis voor registratie van geneesmiddelen in Europa
IDMP is een onderdeel van de Grondplaat Eenheid van Taal
Zorgstandaarden maken gebruik van Object IDentifiers (OID’s), zodat bijvoorbeeld codestelsels, subsets binnen codestelsels en valuesets uniek te identificeren zijn. Hierdoor kunnen geregistreerde of uitgewisselde medische gegevens altijd correct geïnterpreteerd worden.
Specificeert de communicatie van een deel of het geheel van het elektronisch patiëntendossier (EPD) van een enkel geïdentificeerd onderwerp van zorg tussen de EPD-systemen.
Specificeert de fundamentele kenmerken van de informatie-model die geïmplementeerd dient te worden door een specifieke architecturale laag van het informatiesysteem.
Dit specificeert de informatie-architectuur die nodig is voor de communicatie tussen interoperabele systemen die gegevens nodig hebbben of voorzien in gegevens uit het EPD.
Specificeert de fundamentele kenmerken van de informatie-model die geïmplementeerd dient te worden door een specifieke architecturale laag van het informatiesysteem.
Beschrijft een methodologie voor het specificeren van benodigde privileges voor toegang tot gegevens van het EPD.
Specificeert de communicatie van een deel of het geheel van het elektronisch patiëntendossier (EPD) van een enkel geïdentificeerd onderwerp van zorg tussen de EPD-systemen.
Specificeert de informatie-architectuur die nodig is voor de communicatie tussen interoperabele systemen die gegevens nodig hebbben of voorzien in gegevens uit het EPD.
Deze internationale standaard stelt een classificatie vast van speciaal vervaardigde of algemeen beschikbare hulpmiddelen voor mensen met functioneringsproblemen.
iWlz is onderdeel van de familie van de iStandaarden. Het is dé informatiestandaard om cliënten in alle fasen van de Wlz-keten te volgen: van de indicatie via zorgtoewijzing en -levering tot de vaststelling van de eigen bijdrage en declaratie.
In het Jw-berichtenverkeer wisselen partijen, binnen de jeugdgezondheid, informatie uit over de producten en diensten die worden geleverd.
Berichtformaten voor uitwisseling van zorggegevens tussen softwareapplicaties.
FHIR is een HL7-standaard om digitaal gegevens uit te wisselen binnen en tussen zorgaanbieders onderling en tussen zorgaanbieders en zorggebruikers.
EI-standaard voor retourdeclaraties in de GGZ (Basis en Gespecialiseerde GGZ) van gemeente aan aanbieder van jeugdhulp (GGZ) of servicebureau of van servicebureau aan aanbieder van jeugdhulp (GGZ).
EI-bericht voor aanlevering van retour declaratie-/factuurgegevens jeugdhulp in de Jeugdwet van gemeente aan jeugdhulpaanbieder of servicebureau, of van servicebureau aan een jeugdhulpaanbieder.
EI-bericht voor aanlevering van declaratie-/factuurgegevens jeugdhulp in de Jeugdwet van jeugdhulpaanbieder of servicebureau aan een gemeente, of jeugdhulpaanbieder aan een servicebureau.
Gegevensuitwisseling tussen huisartsen, POH en ketenpartners voor de patiënten die ketenzorg ontvangen.
Een referentiemodel die functies beschrijft die een EPD-systeem kan ondersteunen.
Voor het leveren van gegevens declaraties kraamzorg van een kraamzorginstelling eventueel via een servicebureau naar een zorgverzekeraar.
Voor aanlevering van retourinformatiegegevens declaratie kraamzorg van een zorgverzekeraar eventueel via een servicebureau naar een kraamcentrum.
CDA is een standaard voor het uitwisselen en opslaan van klinische documenten.
Door eenduidige Laboverdracht kunnen zorgverleners beter hun patiënten behandelen.
Voor aanlevering van retourinformatie declaratiegegevens van een zorgverzekeraar aan een huisarts of servicebureau of van een servicebureau aan een huisarts.
Coderingslijsten van het Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens.
EI-bericht voor aanlevering van declaratiegegevens van een huisarts of servicebureau aan een zorgverzekeraar.
EI-bericht voor aanlevering van declaratiegegevens hulpmiddelen van een hulpmiddelenleverancier of servicebureau aan een zorgverzekeraar, of van een hulpmiddelenleverancier aan een servicebureau.
EI-bericht voor aanlevering van retourinformatie declaratiegegevens hulpmiddelen van een zorgverzekeraar aan een hulpmiddelenleverancier of een servicebureau, of van een servicebureau aan een hulpmiddelenleverancier.
Standaard voor retourinformatie declaraties in de geestelijke gezondheidszorg (Basis en Gespecialiseerde GGZ).
Het waarborgen van de kwaliteit en veiligheid van de in Nederland gebruikte gewrichtsimplantaten en daarmee samenhangende orthopedisch.
Berichtenstroom tussen het machtigingenportaal VECOZO en zorgverlener/instelling en zorgverzekeraar om te beoordelen of een verzekerde in aanmerking komt voor vergoeding van een bepaalde prestatie.Verdere informatie machtigingenportaal: www.vecozo.nl.
Door elektronische gegevensuitwisseling kunnen zorgverleners beter medicatiebewaking uitvoeren, samenwerken in de keten én voldoen aan de richtlijn.
Standaard voor declaraties in de geestelijke gezondheidszorg (Basis en Gespecialiseerde GGZ).
Standaard voor retourbericht DBC declaraties in de Geestelijke gezondheidszorg.
EI-bericht voor aanlevering van retourinformatiegegevens van een zorgverzekeraar naar een mondzorgverlener of een servicebureau of van een servicebureau naar een mondzorgverlener.
EI-bericht voor aanlevering van declaratiegegevens mondzorg van mondzorgverleners of servicebureau aan een zorgverzekeraar.
Zorgt voor één vocabulaire binnen de Nederlandse verpleging en verzorging.
GS1 heeft een systeem om alle relevante items, locaties en relaties (patiënt en zorgverlener) wereldwijd uniek te identificeren.
Voorziet in de stelselmatige geautomatiseerde registratie van gegevens rond de toegang tot het patiëntdossier, die controle van de rechtmatigheid ervan mogelijk maakt.
Norm voor informatiebeveiliging voor de zorgsector in Nederland. De norm is gebaseerd op de Code voor informatiebeveiliging.
GS1 heeft een systeem om alle relevante items, locaties en relaties (patiënt en zorgverlener) wereldwijd uniek te identificeren.
Beschrijft het classificeren van de gegevensuitwisseling en het bepalen van het risico hiervan voor de gezondheidszorg.
GS1 heeft gestandaardiseerde elektronische berichten ter optimalisatie van logistieke, administratieve en zorgprocessen (Bijv. Order, pakbon, factuur).
Gestandaardiseerde gegevens om binnen een Huisarts Informatie Systeem (HIS) te gebruiken.
GS1 heeft een systeem om alle relevante items, locaties en relaties (patiënt en zorgverlener) wereldwijd uniek te identificeren.
De NICE registratie heeft als doel het monitoren en optimaliseren van de kwaliteit van de IC zorg.
Geografische, hiërarchische indeling in provincies, gemeenten, plaatsen en regionale indelingen zoals Wmo-regio’s en zorgkantoorregio’s.
Beschrijft de informatie- en berichtstructuur rond ondersteunend medisch onderzoek alsmede de bijbehorende terminologie.
De NTA is meerdelig en beschrijft een aantal toepassingen van informatiearchitectuur in de jeugdsector. Dit dee;l bevat algemene bepalingen die van toepassing zijn op alle onderliggende delen.
Het GDSN maakt het handelspartners mogelijk om gestandaardiseerde productinformatie met elkaar te delen
Een standaard die, door het uniek identificeren van zorgproducten, voorschrijven, afleveren, bestellen, declareren en vergoeden van zorgproducten ondersteunt.
Structuur om bij een cliënt problemen, onderzoeken, problemen, interventies en resultaten te documenteren.
Een technische specificatie die een manier van opslaan, terugvinden en uitwisselen van medische gegevens beschrijft
Standaard voor declaraties in de forensische zorg (ZZP’s en extramurale parameters).
Standaard voor declaraties in de forensische zorg (ZZP’s en extramurale parameters).
Voor aanlevering van declaratiegegevens van eerstelijnspsychologische hulpverlening of servicebureau aan een zorgverzekeraar of van eerstelijnspsychologische hulpverlening aan een servicebureau.
Specificeert fundamentele eisen voor ” informatie-infrastructuur ” en de gezondheidszorg specifieke middleware services.
Gestructureerde informatie-uitwisseling tussen huisarts en fysiotherapeut.
EI-bericht voor aanlevering van declaratiegegevens van een zorgverlener uit één van de overige sectoren of servicebureau aan een zorgverzekeraar.
EI-bericht voor aanlevering van retourinformatie declaratiegegevens van een zorgverzekeraar aan een zorgverlener uit één van de overige sectoren of servicebureau óf van een servicebureau aan een zorgverlener.
Voor aanlevering van declaratiegegevens van eerstelijnspsychologische hulpverlening of servicebureau aan een zorgverzekeraar of van eerstelijnspsychologische hulpverlening aan een servicebureau.
Standaard voor patiëntdata met betrekking tot patiëntveiligheid en incidenten.
Een classificatie voor het coderen en classificeren van klachten, symptomen en aandoeningen in de huisartspraktijk.
Een internationale standaard voor het beschrijven en vergelijken van verpleegkundige handelingen.
ICHOM publiceert meetinstrumenten die worden ontwikkeld door patiënten en professionals samen.
Beschrijft hoe kinderen en jongeren omgaan met hun gezondheidstoestand.
Beschrijft het functioneren van de mens en de eventuele problemen die de mens daarbij ervaart.
Uitwisselen van informatie bij de verpleegkundige overdracht door de keten.
EN ISO 13606 heeft als doel om semantische interoperabiliteit te realiseren bij de uitwisseling van medische patiëntgegevens.
EI-bericht voor aanlevering van declaratiegegevens paramedische hulp van een paramedicus of een servicebureau aan een zorgverzekeraar, of van van een paramedicus aan een servicebureau.
EI-bericht voor aanlevering van retourinformatiegegevens paramedische hulp van een zorgverzekeraar aan een paramedicus of een servicebureau, of van een servicebureau naar een paramedicus.
Voor aanlevering van declaratiegegevens (E)125 formulier van CVZ of een servicebureau aan een zorgverzekeraar.
Staat voor eenheid van taal en digitale informatie-uitwisseling voor de zorg rond zwangerschap en geboorte. Naast de primaire processen worden de standaarden ook gebruikt voor screening en registratie.
RAI is een evidence based methode voor systematische gegevensverzameling over kwetsbare personen in het primaire proces.
EDIFACT is een internationale standaard dat als doel heeft berichten te definiëren.
SBV-Z is een betrouwbare bron voor het leveren en beheren van burgerservicenummers (BSN’s) aan de zorgsector.
Het internationaal gestandaardiseerde classificatiesysteem van diagnosen.
Tabellen welke gebruikt worden bij het afleiden en declaren van zorgproducten.
Beschrijft hoe medische beeldinformatie dient te worden opgeslagen, uitgewisseld en geprint.
Trefwoordenbestand van termen uit het hele sociaal domein inclusief de zorg, met definities, synoniemen, hiërarchische en associatieve relaties, zowel vaktaal als patiëntvriendelijke taal.
TNM Classificatie van Maligne Tumoren is het systeem voor de stadiëring van kanker
Maakt het mogelijk dat een waarnemend huisarts de belangrijkste gegevens van een patiënt kan zien wanneer die op de huisartsenpost verschijnt en kan terugrapporteren naar de vaste huisarts.
TOG en de prestatiecodelijsten bieden informatie van prestatiecodes en tarieven ten behoeve van het declaratieverkeer.
Heeft als doel om concepten te standaardiseren van laboratorium- aanvragen, laboratoriumuitslagen en klinische begrippen.
LOINC is een onderdeel van de Grondplaat Eenheid van Taal
Presenteert kwaliteitsindicatoren in de zorg zodat deze gebruikt kunnen worden door informatiesystemen zoals een EPD.
Berichtformaten voor gegevensuitwisseling tussen softwareapplicaties, met name tussen zorgorganisaties. De berichten zijn gebaseerd op het Referentie Informatie Model (RIM – ISO/HL7 2173).
Zorgt ervoor dat alle zorgverleners in de Jeugdgezondheidszorg op dezelfde manier zorggegevens registreren zodat ze de gegevens digitaal aan elkaar kunnen overdragen.
Internationaal, medisch terminologiestelsel. SNOMED CT bevat een grote verzameling standaardtermen met hun synoniemen en de relaties tussen de termen.
SNOMED CT is een onderdeel van de Grondplaat Eenheid van Taal
Via het UZOVI-register hebben alle zorgverzekeraars en zorgkantoren een uniek identificerende code ten behoeve van het (elektronisch) berichtenverkeer.
Met het UZI-register wordt de unieke identificatie van zorgaanbieders en indicatieorganen in de zorg mogelijk gemaakt.
Een lijst met klinisch relevante termen van diagnosen, gebaseerd op de internationale medische terminologiestandaard SNOMED CT.
EI-bericht voor aanlevering van retourinformatie declaratiegegevens dure geneesmiddelen en stollingsfactoren van zorgverzekeraar aan instelling of servicebureau, of van servicebureau aan instelling.
EI-bericht voor aanlevering van declaratiegegevens van dure geneesmiddelen en stollingsfactoren van instelling of servicebureau aan een zorgverzekeraar, of instelling aan een servicebureau.
In een DCM wordt de medische vakkennis, de data-elementen, modellering en codering van een medisch concept beschreven.
Een DBC wordt gebruikt voor het registreren en declareren van de geleverde zorg.
Standaard voor retourdeclaraties van Ambulance- en taxivervoer en Centrale Posten Ambulancediensten (CPA), conform integrale revisie van de EI-declaratiestandaarden in 2006.
Standaard voor declaraties van Ambulance- en taxivervoer en Centrale Posten Ambulancediensten (CPA), conform integrale revisie van de EI-declaratiestandaarden in 2006.
In een dataset zijn definities van de gegevens vastgelegd die in een
bepaald zorgproces, of binnen een specifiek vakgebied worden
geregistreerd of uitgewisseld.
Definieert een systeem van concepten voor verschillende aspecten voor de verlening van zorg.
Personal Connected Health Alliance ontwikkelt interoperabiliteitsprofielen voor persoonlijke gezondheidstoepassingen onder de naam Continua.
EI-bericht voor aanlevering van retourinformatiegegevens declaratie verloskundige hulp van een zorgverzekeraar eventueel via een servicebureau naar een verloskundige.
CMSV is een classificatie van medisch specialistische verrichtingen. Deze classificatie wordt niet meer onderhouden.
ClIQ ondersteunt het keuzeproces om een hulpmiddel te kiezen voor een bepaald probleem bij een patiënt.
Deze stelt regels ter bescherming van de privacy van burgers en legt beperkingen op ten aanzien van de verwerking van gezondheidsgegevens.
Regelt o.a. de dossierplicht en stelt regels over de geheimhouding van het dossier.
CIMI wil de interoperabiliteit van zorgsystemen verbeteren door middel van gedeelde implementeerbare klinische informatiemodellen.
Deze wet regelt het gebruik van het burgerservicenummer bij berichtgeving tussen zorgaanbieders onderling.
CCR is bedoeld om informatie over een patiënt van de ene zorgverlener over te dragen naar de andere zorgverlener.
Registratiesysteem voor verrichtingen. De verrichtingen betreffen medische, paramedische en verpleegkundige verrichtingen. Het CBV houdt op te bestaan; ziekenhuizen kunnen de Verrichtingenthesaurus gaan gebruiken voor de registratie van verrichtingen
EI-bericht voor aanlevering van declaratie-/factuurgegevens Wmo-ondersteuning van aanbieder (Wmo) of servicebureau aan een gemeente, of aanbieder (Wmo) aan een servicebureau. Het bericht is onderdeel van de Wmo-berichtenfamilie.
Het burgerservicenummer (BSN) is een uniek persoonsgebonden nummer in Nederland.
EI-bericht voor aanlevering van retour declaratie-/factuurgegevens Wmo-ondersteuning van gemeente aan aanbieder (Wmo) of servicebureau, of servicebureau aan een aanbieder (Wmo). Het bericht is onderdeel van de Wmo-berichtenfamilie.
Zorgverleners kunnen zich registreren in het BIG-register. Een BIG-registratie geeft duidelijkheid over de bevoegdheid van een zorgverlener.
De Basisgegevensset Zorg is de minimale set van patiëntgegevens die specialisme-, ziektebeeld- en beroepsgroepoverstijgend relevant is en van belang voor de continuïteit van zorg.De Basisgegevensset Zorg is gedefinieerd met behulp van de zorginformatiebouwstenen (zibs). De gegevens kunnen door zorgverleners eenduidig worden vastgelegd, onderling gedeeld en hergebruikt. De gegevensset zorgt voor focus bij zorgorganisaties, zorgverleners, overheid, leveranciers, ketenpartners en anderen om steeds dezelfde gegevens te implementeren en te gebruiken. Zo brengt ze eenduidige vastlegging en meervoudig gebruik van patiëntgegevens in de praktijk een stap dichterbij.Gestandaardiseerde patiëntgegevens die onderdeel zijn van de Basisgegevensset Zorg krijgen prioriteit als het gaat om toepassing in zorginformatiesystemen zoals epd’s.
Delen en ontvangen van medische beelden en documenten tussen alle zorginstellingen.
Voormailge systematiek voor het volgen van de cliënt in alle fasen van de AWBZ-keten.
Voor aanlevering van retourinformatie declaratiegegevens AWBZ-zorg van AWBZ-verzekeraar of zorgverzekeraar naar zorgaanbieder of servicebureau, of servicebureau aan een zorgaanbieder.
Anatomisch Therapeutisch Chemisch Classificatie met gedefinieerde dagdoses.
Voor aanlevering van declaratiegegevens AWBZ-zorg van zorgaanbieder of servicebureau aan een AWBZ-verzekeraar of zorgverzekeraar, of zorgaanbieder aan een servicebureau.
EI-bericht voor aanlevering van retourinformatie declaratiegegevens DBC/ziekenhuiszorg van instelling of servicebureau aan een zorgverzekeraar, of instelling aan een servicebureau.
Voor aanlevering van declaratiegegevens farmaceutische hulp en hulpmiddelen van apotheekhoudende, hulpmiddelenleverancier of servicebureau aan een zorgverzekeraar, of van apotheekhoudende aan een servicebureau.
EI-retourinformatiebericht voor aanlevering van onderhanden werk plus-gegevens medisch specialistische zorg van VECOZO aan instelling of servicebureau, of servicebureau aan instelling.
Voor aanlevering van declaratiegegevens farmaceutische hulp en hulpmiddelen van apotheekhoudende, hulpmiddelenleverancier of servicebureau aan een zorgverzekeraar, of van apotheekhoudende aan een servicebureau.
EI-bericht voor aanlevering van onderhanden werk plus-gegevens medisch specialistische zorg van instelling of servicebureau aan een zorgverzekeraar, of instelling aan een servicebureau.
Bouwstenen beschrijven nauwkeurig wat er over een bepaald item van het zorgproces van de patiënt moet worden vastgelegd.
Richtlijnen, kwaliteitsstandaarden, vragenlijsten en indicatoren voor de zorg.
EI-bericht voor aanlevering van dossiergegevens AWBZ-zorg tussen een zorgkantoren/AWBZ-uitvoerder zorgverzekeraar en een AWBZ-uitvoerder verzekeraar. Bericht maakt deel uit van de berichten AWBZ-eigen verzekerden.
In het AGB-register worden via een AGB-code alle zorgpartijen
vastgelegd. De AGB-code wordt gebruikt voor declareren,
contracteren en zorginkoop en het gidsen van zorg.
Wanneer acute zorg nodig is kunnen alle acute zorgverleners op een begrijpelijke manier informatie aan elkaar overdragen.
APACHE IV is een classificatiesysteem voor het bepalen van de ernst van een ziekte.
De Abbreviated Injury Scale kent scores toe aan de mate van anatomisch letsel in de verschillende lichaamsregionen. Wordt veel gebruikt op trauma-afdelingen.
De Nederlandse Labcodeset bevat LOINC-codes voor laboratoriumbepalingen die primair bedoeld zijn voor digitale uitwisseling van labinformatie tussen laboratoriumspecialisten, zorgverleners, onderzoekers en epidemiologen van instellingen voor de volksgezondheid in Nederland. De LOINC-bepalingen zijn verrijkt met vertalingen, SNOMED-materialen en uitkomsten en UCUM-eenheden.
Structuur om bij een cliënt zorgvragen, indicatoren, doelen, resultaten en acties te documenteren.