- Home
- Sectoren
- Standaardisatie
- Interoperabiliteit
- Zib-centrum
- Terminologiecentrum
- Kwalificatiecentrum
- Overzichten
- Informatiestandaarden
- ART-DECOR
- Edifact
- Referentiedomeinenmodellen
- Programma’s
- Publicaties
- Agenda
- English
- Over Nictiz
Wat is eID?
In het inlogproces wordt gevraagd wie iemand is (identificatie). Vervolgens wordt gecontroleerd of diegene daadwerkelijk is wie hij/zij zegt te zijn (authenticatie).
Waarom eID?
We willen veilig en betrouwbaar kunnen inloggen bij overheidsorganisaties en zorginstellingen en zaken regelen via internet. Om die reden werkt de overheid stapsgewijs aan het verhogen van het betrouwbaarheidsniveau van de inlogmiddelen en het waarborgen van de continuïteit. De Wet digitale overheid (WDO) regelt dat publieke dienstverleners verplicht zijn om identificatiemiddelen van het betrouwbaarheidsniveau ‘substantieel’ of ‘hoog’ te gebruiken om toegang te geven tot hun online diensten.
Meer over de Wet digitale overheid
Veiligheid en privacy
Veilig inloggen wordt steeds belangrijker. Er komt steeds meer online dienstverlening, waarbij het om persoonlijke gegevens gaat. Nieuwe en verbeterde inlogmiddelen geven meer zekerheid over iemands identiteit. Dat zorgt voor de bescherming van privacy en maakt fraude moeilijker.
Verhogen betrouwbaarheidsniveau
Om de online dienstverlening in de (semi-)publieke sector te kunnen uitbreiden, is het noodzakelijk dat een elektronisch identificatiemiddel een hogere mate van veiligheid heeft. Denk aan het inzien van medische en strafrechtelijke gegevens.
Meer over betrouwbaarheidniveaus in de zorg
Continuïteit
Met de toename van de digitale dienstverlening is het belangrijk dat burgers altijd online kunnen inloggen. Door te zorgen voor meerdere manieren van inloggen (extra middelen naast DigiD) wordt dat mogelijk. Hiermee wordt de continuïteit van digitale dienstverlening gewaarborgd.
Alternatieve inlogmiddelen
Naast de verhoging van het betrouwbaarheidsniveau komen er één of meerdere extra inlogmiddelen beschikbaar. Deze middelen worden uitgegeven door private partijen. Dit borgt de continuïteit van de dienstverlening.
Versterken DigiD
DigiD blijft bestaan en krijgt een hoger betrouwbaarheidsniveau. Hierdoor wordt het voor overheidsorganisaties en zorginstellingen mogelijk om meer diensten online aan te bieden.
- Meer lezen over alternatieve inlogmiddelen en het versterken van DigiD? Raadpleeg: eID: veilig inloggen bij overheidsorganisaties en zorginstellingen
- Home
- Sectoren
- Standaardisatie
- Interoperabiliteit
- Zib-centrum
- Terminologiecentrum
- Kwalificatiecentrum
- Overzichten
- Informatiestandaarden
- ART-DECOR
- Edifact
- Referentiedomeinenmodellen
- Programma’s
- Publicaties
- Agenda
- English
- Over Nictiz
Betrouwbaarheidsniveau in de zorgsector
Aan welk betrouwbaarheidsniveau moet de zorgsector voldoen? In mei 2016 is door PrivacyCare en PBLQ onderzoek gedaan naar de uitwisseling van gegevens in de zorg tussen zorgaanbieders en patiënten. De onderzoekers kwamen, met inachtneming van de Wet Bescherming Persoonsgegevens en overige relevante kaders, tot de conclusie dat voor de uitwisseling van medische gegevens minimaal niveau ‘substantieel’ noodzakelijk is. Het hoogste niveau is vereist als het gaat om gegevens waarop het medisch beroepsgeheim van de zorgverlener rust.