eHAction

EHealth Action is een van de Joint Action programma’s ter ondersteuning van het eHealth Network. Een Joint Action is een samenwerkingsactie tussen EU-lidstaten en ook andere Europese landen die zich inzetten voor duurzame, economische en sociale voordelen voor Europese e-gezondheidsstelsels en -diensten.

EHealth Action, ook wel eHAction genoemd, is de opvolger van JAseHN en epSOS en daarmee het derde meerjarenprogramma (2018-2021) van de Europese Commissie. Het hoofddoel van eHAction is het bevorderen van het gebruik van informatie- en communicatietechnologieën bij de ontwikkeling van de gezondheid.

Het programma is opgedeeld in 8 werkpakketten, waarvan 3 werkpakketten toegewijd aan coördinatie, verspreiding en evaluatie van het programma en 5 inhoudelijke werkpakketten. De 5 inhoudelijke werkpakketten zijn:

  • Empowering People
  • Innovative use of health data
  • Enhancing continuity of care
  • Overcoming implementation challenges
  • eHealth national policies and sustainability

Nictiz is samen met het Ministerie in Estland (MoSA) verantwoordelijk voor het werkpakket 4 ‘Empowering people’, een proces waarbij mensen meer controle krijgen over beslissingen en acties die van invloed zijn op hun gezondheid en moeten worden gezien als een individueel en een gemeenschapsproces. Het werkpakket is opgedeeld in vier onderwerpen, ook wel tasks genoemd:

Task 4.1 – mHealth
Task 4.2 – Patient access and use of data
Task 4.3 – Digital Health literacy
Task 4.4 – Telehealth

Nictiz zal samen met MoSA twee papers opleveren, namelijk een ‘Policy Framework’ en een ‘Policy Proposal’. Het doel van deze papers is om de stand van zaken binnen Europa in kaart te brengen en advies te geven voor toekomstig beleid. Inmiddels is het Policy Framework opgeleverd en hier  te lezen. Ook is hier een digital magazine van gemaakt, dat een overzichtelijke samenvatting biedt en alvast een sneak preview geeft op het Policy Proposal dat in november 2020 wordt opgeleverd.

Meer informatie over de overige werkpakketten of algemene informatie over het programma kan bekeken worden op de website: http://ehaction.eu/

 

Expert

Karlijn de Bruin

Adviseur Internationaal