eID in de zorg

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​In 2020 moet 80% van de chronisch zieken direct toegang hebben tot bepaalde medische gegevens, zo stelt minister schippers in haar beleidsdoelstellingen van eHealth. Om dit voor patiënten mogelijk te maken, is het van groot belang dat er een betrouwbare manier van identiteitscontrole plaatsvindt. 

In de zorg is het extra belangrijk om deze identiteitscontrole goed uit te voeren, omdat het gaat om toegang tot medische gegevens. Het is voor alle betrokkenen van belang dat gecontrol​eerd én bevestigd wordt dat diegene die inlogt daadwerkelijk is wie hij zegt dat hij is. 

De overheid en het bedrijfsleven werken samen aan afspraken die ervoor zorgen dat die betrouwbare identiteitscontrole kan plaatsvinden. Deze nieuwe set aan afspraken is vastgelegd in het eID-stelsel. Momenteel wordt de nieuwe manier van inloggen in meerdere sectoren getest, bijvoorbeeld door de Belastingdienst, verschillende gemeenten en door private organisaties. Nictiz begeleidt en faciliteert organisaties in het zorgveld bij het testen van het eID-stelsel in de praktijk.


Praktijkverhalen

​Interview Peter de Boer, Fysiomanager

"Idensys gaat vlieg​​​en als steeds meer organisaties mee gaan doen!"

​Interview Merik Seven, Nictiz

​​

​Interview Jasper jansen, Pazio

​"Het verhaal goed vertellen wordt de grootste uitdaging"

​​​Interview Gideon Kreytz, Pharmeon​

"Doorbraak in digitale dienstverlening"​

​​​​​​​​​Deelnemers 

De organisaties die deelnemen aan de pilots in de zorg zijn:

  • Isala
  • MijnZorgtoegang (Fysiomanager)
  • Meddex
  • Pazio
  • Pharmeon
  • UMCU​

 ​

Testen in de praktijk

Om de werking van de middelen te toetsen en ervaringen op te doen met het gebruik zijn in 2016 in de zorg onder regie van Nictiz zes pilots met Idensys uitgevoerd. Idensys is een van de eID-aanbieders binnen het nieuwe stelsel. Er is gekozen voor Idensys omdat in begin 2016 dit de enige eID aanbieder was die beschikbaar was voor beproeving in de zorgsector. De zorgsector heeft de intentie om ook met de andere aanbieders van middelen eID-pilots uit te voeren.​ Dit jaar worden de pilots uitgebreid met nieuwe zorgdienstverleners.

Het doel van de eID-pilots is om te testen of de nieuwe middelen met een hoog betrouwbaarheidsniveau werken zoals beoogd wordt en om inzicht te krijgen in de implementatie van het nieuwe eID-stelsel bij patiënten en zorgaanbieders. ​


Meer informatie

Voor meer informatie over eID in de zorg, kunt u contact opnemen met Merik Seven - programmamanager eID in de zorg. Informatie over eID vindt u op www.digitaleoverheid.nl. Algemene informatie over Idensys leest u op www.idensys.nl​.​


Download de brochure

folderIdensys.jpg


reacties