Health Level 7 versie 3-Messaging
Interoperabiliteitsmodel
Informatie Applicatie
Type standaard Structuur- en communicatiestandaard
Zorgdomein Eerste lijn, Tweede lijn, Derde lijn
Professionals Apotheker, Huisarts, Laborant, Medisch specialist, Onderzoeker, Paramedicus, Patholoog, Radioloog, Verloskundige, Verpleegkundige, Zorgverzekeraar
Implementatiestatus In gebruik
Adoptiegraad (Grotendeels bij doelgroep geadopteerd)
Korte beschrijving Berichtformaten voor gegevensuitwisseling tussen softwareapplicaties, met name tussen zorgorganisaties. De berichten zijn gebaseerd op het Referentie Informatie Model (RIM - ISO/HL7 2173).
Maakt gebruik van UCUMUZI registerUZOVI registerBSNCCRHL7 CDAHQMF/eMeasuresICD-10LOINCSnomed CT
Browser HL7 Nederland
Normering ISO/HL7 21731:2014
Beheerder (NL) HL7 Nederland
Beheerder (INT) Health Level Seven International
Licentie nodig Ja
Business model Ontwikkeling en beheer ligt bij HL7 Internationaal. HL7 Nederland is verantwoordelijk voor de implementatiegids in Nederland.
Eerste jaar van uitgave 2005
Wikipedia NL/EN HL7v3 Wikipedia

​​HL7v3 is een gestandaardiseerde methodiek en daarmee anders dan HL7v2 waarbij de standaard bestaat uit het eindproduct: berichten. Een kerncomponent van de standaard is het HL7 Referentie Informatie Model (RIM). In het RIM is de structuur van de gegevens, de concepten, datatypes en vocabulaire vastgelegd waardoor interoperabiliteit gewaarborgd kan worden.

HL7v3-berichten

De berichtinhoud van HL7v3-berichten is bedoeld voor geautomatiseerde verwerking door applicaties en is daarom zo veel mogelijk gestructureerd en voorzien van coderingen. De ontvangende applicatie is verantwoordelijk voor een leesbare weergave van de gegevens. Statusveranderingen zijn onderdeel van het bericht waardoor geautomatiseerde processturing (workflow) kan worden ondersteund. De berichten worden verstuurd op basis van een gedefinieerde aanleiding. De berichten standaard kent verschillende uitgewerkte domeinen zoals Patient Care, Patient Administration, Medical Records en Pharmacy.

Deze pagina is het laatst bijgewerkt op: 14-07-2016