Health Quality Measure Format/ eMeasure
Interoperabiliteitsmodel
Informatie
Type standaard Informatiestandaard
Zorgdomein Eerste lijn, Tweede lijn, Derde lijn, Geen zorg
Professionals Informaticus
Implementatiestatus Onbekend
Adoptiegraad (Nergens in Nederland geadopteerd)
Korte beschrijving Presenteert kwaliteitsindicatoren in de zorg zodat deze gebruikt kunnen worden door informatiesystemen zoals een EPD.
Maakt gebruik van HL7v3HL7 CDA
Browser HQMf/eMeasure Browser
Specificatie HQMf/eMeasure Specificatiedocument
Beheerder (NL) HL7 NL
Beheerder (INT) HL7 International
Licentie nodig Nee
Eerste jaar van uitgave 2014

​Health Quality Measure Format (HQMF) is een standaard om kwaliteitsindicatoren in de zorg te presenteren zodat deze gebruikt kunnen worden door informatiesystemen zoals een EPD. Een kwaliteitsmeting is een kwantitatief instrument die een indicatie geeft van de kwaliteit van zorg. Bijvoorbeeld de prestatie van een individu of een organisatie door het meten van een actie, proces of uitkomst van zorg.
Kwaliteitsindicatoren zijn vaak afgeleid van richtlijnen en zijn ontworpen om vast te stellen of de juiste zorg is geleverd, gebaseerd op een vastgestelde set van criteria en wetenschappelijk bewijs.
Kwaliteitsmetingen worden ook wel prestatiemetingen genoemd en worden gemeten met kwaliteits- of prestatie indicatoren.

Door de standaardisatie van de structuur, metadata, definities, en logica van een kwaliteitsindicator, geeft de HQMF een consistente en eenduidige interpretatie voor een kwaliteitsindicator.
Een kwaliteitsindicator voor de zorg gecodeerd in HQMF wordt een eMeasure genoemd. De eMeasure specificeert de datacriteria, de patiëntpopulatie (en indien aanwezig de rekenformule) voor een kwaliteitsindicator.


Deze pagina is het laatst bijgewerkt op: 14-07-2016


reacties