Informatiestandaard Wet Langdurige Zorg
Interoperabiliteitsmodel
Informatie
Type standaard Informatiestandaard
Zorgdomein Tweede lijn, Eerste lijn
Professionals GZ-psycholoog, Huisarts, Wijkverpleegkundige
Implementatiestatus In gebruik
Adoptiegraad (Volledig geadopteerd bij doelgroep)
Korte beschrijving iWlz is onderdeel van de familie van de iStandaarden. Het is dé informatiestandaard om cliënten in alle fasen van de Wlz-keten te volgen: van de indicatie via zorgtoewijzing en -levering tot de vaststelling van de eigen bijdrage en declaratie.
Maakt gebruik van ICD-10ICFDSM-4
Specificatie iStandaarden
Normering Nvt
Beheerder (INT) Zorginstituut Nederland (ZIN)
Licentie nodig Nee
Business model Het Ministerie van VWS stelt jaarlijks een beheerskostenbudget aan Zorginstituut Nederland beschikbaar voor zijn wettelijke beheertaak voor de iWlz. Die specificaties worden om niet aan de markt beschikbaar gesteld.
Eerste jaar van uitgave 2002
​iWlz is onderdeel van de familie van de iStandaarden. Het is dé informatiestandaard om cliënten in alle fasen van de Wlz-keten te volgen: van de indicatie via zorgtoewijzing en -levering tot de vaststelling van de eigen bijdrage en declaratie.
Elke partij in de uitvoeringsketen geeft via de iWlz de informatie door die belangrijk is voor de volgende partij. Het informatieverkeer verloopt via elektronische berichten, en op basis van landelijk gemaakte afspraken en vastgestelde regels.

Het Ministerie van VWS stelt jaarlijks een beheerskostenbudget aan Zorginstituut Nederland beschikbaar voor zijn wettelijke beheertaak voor de iWlz. ZIN financiert daarmee het opstellen van de specificaties. Die specificaties worden om niet aan de markt beschikbaar gesteld. Marktpartijen ontwikkelen op basis van deze specificaties hun software en vermarkten die aan de uitvoerende netwerkpartijen. De klanten zijn met met name aan de aanbieders van Wlz-zorg. ​

Deze pagina is het laatst bijgewerkt op: 26-01-2018