Referentiedomeinenmodellen

Referentiedomeinenmodel Care

Het Referentiedomeinenmodel Care (RDC) is een hulpmiddel voor care-instellingen die aan de slag gaan met of iets willen veranderen in de informatievoorziening. Het RDC maakt inzichtelijk waar knelpunten ontstaan bij bijvoorbeeld veranderende ICT in een care-instelling. Dit zijn niet alleen vraagstukken over ICT in het primaire zorgproces, zoals het aanschaffen van een nieuw patiëntportaal. Het RDC maakt over alle lagen in een care-instelling inzichtelijk waar rekening mee moet worden gehouden als er een verandertraject wordt gestart.

Het RDC is voor en door informatiemanagers, ICT-architecten, procesontwerpers, beleidsadviseurs en ICT-managers uit de caresector ontwikkeld en richt zich primair op deze doelgroep. Het RDC is een eerste stap naar een referentiearchitectuur in care-instellingen. Met het RDC worden diverse zorgdomeinen, zoals het zorgproces en het bedrijfsproces, met elkaar verbonden en worden relaties inzichtelijk gemaakt. Het RDC biedt een duidelijk begrippenkader, helpt bij scopebepaling en is een hulpmiddel voor het identificeren van relaties.

Verandertrajecten

Voorbeelden van verandertrajecten waar het RDC ondersteuning kan bieden zijn de inrichting van het applicatielandschap, de informatiearchitectuur, het procesontwerp of als checklist voor projecten. Vanzelfsprekend zijn ook andere toepassingen mogelijk in de praktijk van care-instellingen.

Het RDC versie 3.0 bestaat uit:

Meer weten?

Voor meer informatie over het Referentiedomeinenmodel care kunt u contact opnemen met Niels Caro.