Veelgestelde vragen

SNOMED CT vergemakkelijkt de digitale communicatie tussen zorgprofessionals en -systemen. Wat is SNOMED precies en wat kunt u ermee doen? Hieronder de antwoorden op de veelgestelde vragen over SNOMED.

Wat is SNOMED?

SNOMED CT is een internationaal terminologiestelsel voor de zorg. Het bevat termen uit de medische wetenschap en de zorg en voorziet deze van een eenduidige betekenis, gevalideerd door de betreffende zorgprofessionals. Deze dynamische terminologie wordt doorlopend uitgebreid met nieuwe termen. SNOMED heeft in verschillende landen een National Release Center dat zorgt voor het toevoegen van de nieuwe termen.

Waar staat de CT voor in SNOMED CT?

CT staat voor Clinical Terms. Omdat SNOMED CT tegenwoordig veel meer dan klinische termen bevat, vervalt de CT in de praktijk vaak.

Waarom is SNOMED nodig?

SNOMED is nodig om medische (zorg)termen eenduidig en eenmalig te kunnen vastleggen en te kunnen hergebruiken in onder meer overdrachten en analyses.

Wie is verantwoordelijk voor SNOMED?

SNOMED wordt beheerd door SNOMED International, een lidstatenorganisatie waarvan Nederland een van de grondleggers is. Inmiddels zijn 38 landen lid van SNOMED International. Nictiz beheert op verzoek van VWS de Nederlandse versie. We vertalen hiervoor onder meer de voor de Nederlandse zorg relevante termen. Ook maken we deelsets per vakgebied om zorgverleners te ondersteunen bij het vastleggen en het uitwisselen van gezondheidsinformatie.

Wie bepaalt welke termen in SNOMED komen?

SNOMED bevat de vaktaal van de zorgverleners, dus zij bepalen de inhoud. De door de zorgverleners aangevraagde wijzigingen worden door het SNOMED National Release Center bij Nictiz verwerkt door terminologie-experts. Het komt daarbij geregeld voor dat door Nederlandse zorgverleners aangedragen vaktaal wordt verwerkt in de internationale versie. Op deze manier werken de lidstaten constant aan verbetering en verdieping.

Wat hebben zorginstellingen aan SNOMED?

Als zorgverleners bij hun verslaglegging gebruikmaken van SNOMED, levert dat waarde(n)volle en dus herbruikbare data op. Allereerst voor overdrachten. Maar de op SNOMED gebaseerde data is ook te gebruiken om kwaliteitsindicatoren en -registers te vullen en data die nodig is voor verplichte statistieken, zoals de ICD-10 en LBZ (landelijke basisregistratie ziekenhuis zorg).

Wat heeft de zorgverlener aan SNOMED?

Zorgverleners kunnen door SNOMED bij gestructureerde verslaglegging gebruik maken van hun vaktaal. Op het gewenste detailniveau voor de betreffende arts. Eenmaal vastgelegd met SNOMED zijn de gegevens te gebruiken bij een overdracht binnen de instelling en tussen instellingen. Denk hierbij aan een verwijzing naar de derde lijn. Ook zijn op SNOMED gebaseerde data te gebruiken om patiëntportalen te vullen. Niet alleen met medische termen, vaak ook met patiëntvriendelijke termen. Daarbij maken met SNOMED vastgelegde gegevens de introductie van datagedreven innovaties, zoals beslissingsondersteuning en kunstmatige intelligentie, succesvoller.

Wat merkt de zorgverlener van SNOMED?

Vaak merkt een zorgverlener weinig dat SNOMED wordt gebruikt. De lijst met diagnoses zal immers niet veranderen. Op de achtergrond zullen diagnoses echter zijn gekoppeld aan een SNOMED-code. Het is dan mogelijk om bijvoorbeeld ‘pneumonie’ in de patiëntenportaal als ‘longontsteking’ te tonen. Of bij klinisch onderzoek, vrij simpel een cohort van patiënten te selecteren die een vorm van ‘pneumonie’ hebben gehad.

Wat is ervoor nodig om goed met SNOMED te kunnen werken?

De vaktaal van de zorgverleners (uitgedrukt in SNOMED) moet zijn ingebouwd in de informatiesystemen van de zorgverleners. Daarbij is het wenselijk dat de gebruikersinterface slim gebruikt maakt van de handige structuren die SNOMED standaard biedt. Dit zal het gemak en de kwaliteit van de verslaglegging enorm vergroten.

In welke talen is SNOMED beschikbaar?

Standaard wordt SNOMED in het Engels en het Spaans uitgeleverd. Diverse landen hebben SNOMED geheel of gedeeltelijk vertaald. In Nederland wordt er volop aan de vertaling gewerkt. Op dit moment zijn ruim 100.000 van de 340.000 termen in het Nederlands beschikbaar. Dat zijn voornamelijk diagnoses, verrichtingen en allergenen.

Wat kost SNOMED?

De lidstaten betalen voor het beheer van SNOMED. In Nederland betaalt VWS de rekening en stelt SNOMED kosteloos ter beschikking. Lees hier hoe u aan een SNOMED-licentie kunt komt.