Het eConsult verdient een extra impuls

Johan Krijgsman
23-01-2017
0

Blog van Johan Krijgsman over eConsult. Wat blijkt uit de cijfers van de eHealth-monitor?

Lees verder

Patiënt onmisbaar bij realiseren online inzage

Lies van Gennip
21-12-2016
0

Blog Lies van Gennip over bijeenkomst 'Online Inzage, hoe regel ik dat?!' op 15 december 2016 ism UMC Utrecht.

Lees verder

Patiëntportalen - delen is het nieuwe vermenigvuldigen

Johan Krijgsman
04-11-2016
0

Uit ons onderzoek blijkt dat een op de vier ziekenhuizen een patiëntportaal heeft. Het invoeren van zo'n portaal is voor een ziekenhuis niet eenvoudig. Donderdag 15 dec, kennismiddag 'Online inzage, hoe regel ik dat?!'

Lees verder

Kunnen machtiger patiënten innovatie versnellen?

Lies van Gennip
29-08-2016
0

Professor Luc de Witte betoogde onlangs in het Financieele Dagblad dat machtiger patiënten innovaties kunnen versnellen. Het is echter te gemakkelijk om te stellen dat innovatie vanzelf gaat als patiënten meer invloed hebben op investeringsbeslissingen.

Lees verder

Het RDC als checklist voor projecten

Irene van Duijvendijk
01-08-2016
0

Wanneer een zorginstelling een verandering wil van het bestaande informatiesysteem, dan is er meestal een aanpassing nodig binnen één of meer processen. Dit betekent een herschikking van de procesbouwblokken.

Lees verder

Medisch codeurs in de spotlights

Natascha Krul
01-08-2016
0

Mijn ervaring als medisch codeur is dat je vaak op een eiland zit binnen een ziekenhuis. Daarbij zijn de meeste medisch codeurs in de veronderstelling dat ze weinig in te brengen hebben in de processen. Niets is minder waar!

Lees verder

eHealth: handig of digitale kwakzalverij?

Jaco van Duivenboden
04-07-2016
0

​De eHealth-toepassingen schieten als paddenstoelen uit de grond maar de kwaliteit ervan is meestal moeilijk te bepalen. Reden om eHealth dan maar links te laten liggen? Nee, er zijn steeds meer manieren om een goede keuze te maken.

Lees verder

"De vrijblijvendheid is voorbij"

Lies van Gennip
16-06-2016
0

De eHealthweek was inspirerend. Het is elke keer weer verrassend hoe gemeenschappelijk de problemen zijn waar we mee te maken hebben, ook al hebben andere landen hele verschillende gezondheidssystemen.

Lees verder

Hoe kan Dr. Google een nog betere dokter worden?

Jaco van Duivenboden
15-06-2016
0

eHealth gaat onder meer over medische kennis, en de (on)toegankelijkheid daarvan. In de sessie 'Shared decision making: Changing the relationship between doctor & patient' tijdens de eHealthweek kwam juist de rol van dat soort informatie aan de orde.

Lees verder

What’s next - the fax exit

Jaco van Duivenboden
09-06-2016
0

​​​​​Bezoekers van de eHealthweek konden afgelopen woensdag deelnemen aan een sessie ‘What’s next’ met de Amerikaanse Nick Adkins, bekend om zijn promotie van de digitale gezondheidszorg en ook wel ‘digitale evangelist’ genoemd. Ik was er ook bij.

Lees verder

Uitdaging: anders omgaan met zorginformatie

Fred Smeele
13-05-2016
0

​Een poos geleden moest ik naar een allergoloog in het ziekenhuis. Het consult zou tien minuten duren maar liep uit tot een halfuur. Daarvan was de arts twintig minuten bezig om van mij informatie los te krijgen die al lang bekend zou moeten zijn.

Lees verder
Briljante mislukkingen in de zorg

Briljant mislukt

Jaco van Duivenboden
12-04-2016
0

​Amerika. Viagra. Teflon. Post-its. Ziet u het patroon? Het zijn allemaal toevallige, onbedoelde ontdekkingen. Of anders gezegd: Briljante Mislukkingen. We kunnen veel leren van mislukte projecten.

Lees verder

HIMSS16: Zet in op technologie in de zorg en verbeter het leven van zorgconsumenten!

Irene van Duijvendijk
03-03-2016
0

De HIMSS Dutch Community doet verslag van de presentaties op de HIMSS16 in Las Vegas. Deze keer blikt Irene van Duijvendijk terug op Frans van Houten (CEO Philips): Zet in op technologie in de zorg en verbeter het leven van zorgconsumenten!

Lees verder

HIMSS16: Amerikaanse overheid wil 'open connected health'

Johan Krijgsman
02-03-2016
0

Johan Krijgsman (Nictiz) doet verslag over de HIMSS16 in Las Vegas. Deze keer blikt hij terug op de presentaties Sylvia Mathews Burwell, Karen DeSalvo en Andy Slavitt: Amerikaanse overheid wil 'open connected health'

Lees verder

HIMSS16: personalized medicine of precision medicine

Johan Krijgsman
01-03-2016
0

Johan Krijgsman (Nictiz) blikt terug op de presentatie van John Sharp tijdens de HIMSS: personalized medicine

Lees verder
Goede inrichting van het applicatielandschap versterkt de zorg

Rationalisatie applicatielandschap in de Care

Irene van Duijvendijk
16-02-2016
0

Bij elke wijziging in het applicatielandschap in een zorginstelling moet de vraag gesteld worden of de wijziging bestand is tegen toekomstscenario's. Over ervaringen met het Referentie Domeinenmodel Care (RDC).

Lees verder
Gegevensuitwisseling tussen zorgverleners werkt beter met standaarden

FHIR de standaard voor gegevensuitwisseling in de zorg

Alexander Henket
10-02-2016
0

​​HL7 Fast Health Interoperability Resources, FHIR, heeft alle wind mee om dé standaard voor gegevensuitwisseling in de zorg te worden. Alexander Henket legt uit waarom.

Lees verder

Zorginformatiebouwstenen: voorwaarde voor eenduidige zorginformatie | Nictiz

Fred Smeele
21-01-2016
0

Zorginformatiebouwstenen zijn een belangrijk middel om hergebruik en meervoudig gebruik van zorginformatie mogelijk te maken, door de ‘eenheid van taal’ die ze afdwingen. Daardoor leveren ze een bijdrage aan het terugdringen van 'doorgeschoten papierwerk voor artsen'!

Lees verder

Minder registreren en tóch meer informatie

Lies van Gennip
13-01-2016
0

Volgens Nictiz is het verbeteren van de registratie en het gebruik ervan cruciaal. En wel volgens het principe van eenduidige en eenmalige vastlegging van informatie in het primaire zorgproces en het meervoudig gebruik ervan.

Lees verder