- Home
- Sectoren
- Standaardisatie
- Interoperabiliteit
- Zib-centrum
- Terminologiecentrum
- Kwalificatiecentrum
- Overzichten
- Informatiestandaarden
- ART-DECOR
- Edifact
- Referentiedomeinenmodellen
- Programma’s
- Publicaties
- Agenda
- English
- Over Nictiz
Uitkomstgerichte Zorg

Uitkomstgerichte zorg heeft twee doelen
In de gezondheidszorg kijken zorgverleners traditioneel vooral naar medische uitkomsten. Bijvoorbeeld naar overleving of bloedwaarden. Voor patiënten kunnen andere zaken minstens zo belangrijk kunnen zijn. Voor een patiënt met borstkanker speelt naast overleving bijvoorbeeld de ontwikkeling van het zelfbeeld mee. Daarnaast speelt het seksueel functioneren een belangrijke rol. Zorgverleners moeten dit meenemen in hun gesprekken met de patiënten over de behandeling. Zo kunnen ze de behandeling beter afstemmen op de persoonlijke wensen van de patiënt. Welke behandeling geeft medisch gezien de beste uitkomst? Wat zijn de voor- en nadelen? Wat past bij de patiënt en waar kan die behandeling het beste worden gegeven? En hoe beoordelen andere patiënten in een vergelijkbare situatie dat? Veel vragen waar soms geen of slechts gedeeltelijk antwoord op wordt gegeven. De ontwikkeling naar uitkomstgerichte zorg heeft twee doelen:
- Het verbeteren van de levenskwaliteit van de patiënt
- Het leveren van kwaliteit en het verhogen van werkplezier voor de zorgprofessional.
Nictiz en ICT en toegankelijkheid
Een belangrijke voorwaarde om van uitkomstgerichte zorg de dagelijkse praktijk te maken is de toegankelijkheid van ICT. En dat is waar Nictiz een belangrijke rol speelt. Nictiz ondersteunt door de ontwikkeling, beheer en implementatie van informatiestandaarden voor de geselecteerde aandoeningen toegankelijk te maken. Deze ondersteuning vindt plaats in de vorm van advies en begeleiding, het ontwikkelen en beschikbaar stellen van kennisproducten en tooling zoals; draaiboeken, templates, applicaties en het organiseren van trainingen / workshops. Tevens ondersteunt Nictiz de werkgroepen met het in kaart brengen van de zorgprocessen van de eerste vier aandoeningen
- Knie-artrose,
- Inflammatory bowel disease (IBD),
- Pancreascarcinoom,
- Chronische nierschade
Patiënt mee laten beslissen
In dit programma werkt het ministerie van VWS samen met zeven partijen uit het Hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg. Om zo het bestaande fundament van uitkomstgerichte zorg te versterken en uit te bouwen. Ze willen er gezamenlijk voor zorgen dat uitkomstinformatie die voor patiënt en zorgverlener belangrijk is, beschikbaar komt. Met uitkomstinformatie kan de patiënt samen met zijn zorgverlener een goede afweging maken over welke behandeling het beste bij hem/haar past. En de zorgverlener kan uitkomstinformatie gebruiken om de zorg waar nodig te verbeteren. Zorginstellingen kunnen met uitkomstinformatie hun organisatie daarop aanpassen, zorgverzekeraars hun zorginkoop en de beloning van zorg.
Expert
- Home
- Sectoren
- Standaardisatie
- Interoperabiliteit
- Zib-centrum
- Terminologiecentrum
- Kwalificatiecentrum
- Overzichten
- Informatiestandaarden
- ART-DECOR
- Edifact
- Referentiedomeinenmodellen
- Programma’s
- Publicaties
- Agenda
- English
- Over Nictiz
Expert
Om deze beweging te stimuleren, uit te breiden en te verdiepen zijn de partijen uit het hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg het programma Uitkomstgerichte zorg 2018-2022 gestart. Het programma is opgedeeld in een aantal thema’s:
- Inzicht in uitkomsten
- Samen beslissen
- Organiseren en betalen
- ICT en toegankelijkheid
- Leren en veranderen