Sectoren

Acute zorg

​​​​​​​​​​​Jaarlijks hebben meer dan 7 miljoen mensen in Nederland acute zorg nodig (Nationaal Kompas, 2014​). Zij bezoeken de huisartsenpost, de spoedeisende hulp of worden met de ambulance vervoerd naar het ziekenhuis waar zij verder worden behandeld.

​​​’Bij een beroerte telt elke seconde. Hoe sneller jij in het ziekenhuis behandeld wordt, hoe minder hersenbeschadiging je oploopt.’

Als bijvoorbeeld iemand een beroerte heeft gehad, heeft de verstreken tijd tot het moment van behandeling​​rechtstreeks invloed op de gevolgen ​voor de patiënt. Dit kan het verschil betekenen tussen wel of niet meer kunnen praten, wel of niet kunnen lopen, wel of geen verlammingen.

Informatiestandaard acute zorg

De informatiestandaard acute zorg zorgt ervoor dat wanneer je acute zorg nodig hebt, alle acute zorgverleners via hun eigen computersysteem, op voor iedereen begrijpelijke manier informatie aan elkaar overdragen. Een arts kan hierdoor bijvoorbeeld online in de ambulance meekijken naar een ECG van de patiënt, waardoor hij is voorbereid en meteen kan handelen zodra de patiënt wordt binnengebracht. Dit scheelt tijd die van levensbelang is.

Op 12-09-2016 is de informatiestandaard opgenomen in het Register Informatiestandaarden van Zorginstituut Nederland.

Test informatiestandaard acute zorg

Nictiz test informatiesystemen van softwareleveranciers op de correcte implementatie van een van de overdrachten uit de informatiestandaard acute zorg. Voor de overdrachten die over het Landelijk Schakelpunt gaan werken we hiervoor samen met VZVZ. Dit zorgt ervoor dat de softwareleverancier via één aanmelding zowel de Nictiz-kwalificatie als de VZVZ-acceptatie in één validatie-teststraat doorloopt.

Softwareleveranciers kunnen zich voor een kwalificatie of validatie aanmelden door een ingevulde mail te versturen naar kwalificatie@nictiz.nl.

Nadat wij de aanvraag van u hebben ontvangen, nemen wij contact op voor de intake. In deze intake bespreken we gezamenlijk het testtraject, de planning, de testscripts en de manier waarop wij u kunnen helpen bij de inbouw van de overdracht.
Voor meer informatie over kwalificaties zie het kwalificatiecentrum.