De Nationale Terminologieserver

Nictiz is gestart met de implementatie van de Nationale Terminologieserver. We maken hiervoor gebruik van Ontoserver van onze Australische partner CSIRO. Deze terminologieserver helpt softwareleveranciers en data scientists bij het up-to-date houden van nationale terminologiecontent zoals SNOMED en de Nederlandse labcodeset.

De Nationale Terminologieserver van Nictiz is een FHIR-compatibele oplossing die internationale terminologieën en classificaties zoals SNOMED en LOINC, en de nationale terminologieën volgens de FHIR-specificaties beschikbaar maakt.

Blauw wolkje of cloud met witte verbindingen er in met de tekst ontoserver er onder

Handmatig bijwerken niet meer nodig

Door het gebruik van de terminologieserver is het voor steeds meer toepassingen niet meer nodig om de systemen handmatig bij te werken met gedownloade inhoud van de Member Licensing and Distribution Service (MLDS) of andere bronnen. Daarmee neemt de terminologieserver de drempel weg voor het implementeren van terminologie. Updates kunnen real-time worden doorgevoerd of op verzoek gesynchroniseerd worden. Wij denken graag met je mee om tot de beste oplossing voor iedere unieke situatie te komen.

Delen van terminologieën

Nieuw is ook de syndicatiefeed of webfeed op basis van een Application Programming Interface (API) waarmee inhoud kan worden gedistribueerd over een groep terminologieservers. Hierdoor kun je jouw eigen terminologieën met anderen delen. Je kunt kiezen voor een licentie voor een read-only of volledige terminologieserver. Deze is van hetzelfde type als de nationale server zodat de integratie zo eenvoudig mogelijk wordt gemaakt.

Consistente en eenduidige toegang

Een FHIR -compatibele terminologieserver zorgt voor een consistente en eenduidige toegang tot elke terminologie of classificatie die het bevat. Dit helpt systemen om zonder extra inspanning meer terminologieën en classificaties te gebruiken. En om geregistreerde gegevens gemakkelijker te delen en opnieuw te gebruiken. Een moderne terminologieserver biedt ook mogelijkheden om lokale codesystemen te laden en deze te mappen aan (vertalen naar) nationale codes of andere lokale of systeemcodes.

Gebruik

Ben je:

  • leverancier van HIS/ZIS-software;
  • beheerder van classificatie- en terminologiestelsels;
  • implementatie-expert of analist op het gebied van interoperabiliteitonderzoekers;

dan is toegang tot de resources op de terminologieserver gekoppeld aan je bestaande licentie voor het aangeboden codestelsel. Wanneer je bijvoorbeeld in het bezit bent van een SNOMED-licentie, dan heb je zonder extra kosten toegang tot deze terminologie via de terminologieserver.

Inhoud

Codesystemen, waardensets en concepten voor een groeiend aantal nationale en internationale terminologieën en classificaties zijn opgenomen in de Nationale Terminologieserver.

Met de publieke lancering van de terminologieserver zijn de volgende stelsels beschikbaar gemaakt:

Deze inhoud wordt gedurende het jaar uitgebreid zodra de overeenkomsten met beheerders van relevante terminologiestelsels gesloten zijn. Het uiteindelijke doel is om alle gebruikte en relevante terminologie en classificatiestelsels in Nederland aan te bieden. Hiermee wordt de terminologieserver van Nictiz een one stop shop voor standaardterminologie.

Neem contact op

Heb je een bepaald standaard of codestelsel nodig, heb je opmerkingen over de bestaande inhoud, of wil je mee helpen met het omzetten van een standaard naar FHIR?
Neem dan vooral contact met ons op via aanvraag_nts@nictiz.nl