SNOMED

Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over SNOMED, hét internationale medisch terminologiestelsel.

Wat is SNOMED?

SNOMED is hét internationale medisch terminologiestelsel van en voor zorgprofessionals. Het bevat een grote verzameling medische begrippen (ca. 370.000) en hun synoniemen. Zorgverleners gebruiken deze begrippen om allerlei zorginformatie eenduidig vast te leggen, bijvoorbeeld klachten, symptomen, of een diagnose. Gegevens die met SNOMED zijn vastgelegd, zijn zeer geschikt voor uitwisseling en hergebruik. Dit is een belangrijke voorwaarde voor Eenheid van Taal.

SNOMED is in beheer van SNOMED International. In Nederland ontwikkelt en beheert Nictiz SNOMED in opdracht van het ministerie van VWS.

Hoe werkt SNOMED?

SNOMED is gekoppeld aan nationale standaarden, zoals de Diagnose- en Verrichtingenthesaurus en een aantal NHG-tabellen. Hierdoor kan zorginformatie door zorgverleners in de eigen vaktaal vastgelegd en hergebruikt worden. Tevens zijn patiëntvriendelijke termen toegevoegd. Die zorgen ervoor dat ook de patiënt begrijpt wat er in het medisch dossier staat. Dit verbetert de communicatie tussen zorgverleners onderling en patiënten.

Door SNOMED begrijpen computers, zorgverleners en patiënt elkaar:

Innoveren met SNOMED

SNOMED legt verbanden tussen medische begrippen. Dit biedt potentie voor datagedreven innovaties, zoals beslisondersteuning of Artificial Intelligence. Het selecteren van een specifieke patiëntenpopulatie voor onderzoek behoort ook tot de mogelijkheden.

Wat zijn de voordelen van SNOMED?

Voorbeeld van SNOMED

Hieronder zie je hoe SNOMED werkt. Wanneer een medisch specialist in zijn informatiesysteem Bacteriële artritis invoert wordt dit meteen vertaald naar begrijpelijke termen voor huisarts, patiënt en informatiesystemen van andere zorgaanbieders.

Klik op de afbeelding om naar de SNOMED browser te gaan en zelf eens te kijken hoe het werkt.

SNOMED.nl plaatje

SNOMED draagt bij aan Eenheid van Taal

Zorgverleners leggen momenteel medische gegevens voor een groot deel in vrije tekstvelden vast. Het nadeel van deze manier van registreren is dat een hoeveelheid aan waardevolle informatie verloren gaat. Met SNOMED kan betekenis worden toegevoegd aan deze informatie door het te coderen en het zo eenduidig vast te leggen. Als deze met SNOMED vastgelegde informatie tussen zorgverleners onderling wordt vastgelegd, ontstaat er geen verwarring over de betekenis ervan. Eenheid van Taal is dan een feit: gezondheidsinformatie vanuit het ene systeem blijft dezelfde betekenis houden wanneer deze met een ander systeem wordt uitgewisseld.

Ik wil SNOMED gaan gebruiken

Alle potentiele gebruikers van SNOMED, zoals ziekenhuizen, ICT-leveranciers en andere organisaties kunnen kosteloos bij Nictiz een licentie aanvragen. Voor meer informatie over het gebruiken en implementeren van SNOMED kunt u terecht op de pagina van het SNOMED Nationale Release Center.

De verschillende implementatieniveaus van SNOMED

Hét internationaal medisch terminologiestelsel SNOMED beschikt over een zeer rijke structuur. Zo bevat SNOMED unieke codes voorzien van standaardtermen en synoniemen, en hiërarchische relaties waarmee de boomstructuur kan worden doorlopen. Tevens bevat het terminologiestelsel een semantisch netwerk aan definiërende relaties, dat uitermate geschikt is voor data-analyse. Met zogenaamde mappings is SNOMED bovendien gekoppeld aan diverse andere internationale terminologiestelsels als ICD-10, ICD-O en LOINC. Naast de bestaande mappings worden ook continu nieuwe koppelingen ontwikkeld.

De rijke structuur maakt dat SNOMED op verschillende niveaus kan worden geïmplementeerd. Daarom heeft SNOMED International een overzicht gemaakt van deze verschillende implementatieniveaus in een Implementation Maturity Matrix. Als SNOMED-gebruiker kun je hiermee inschatten welk implementatieniveau voor jouw organisatie van toepassing is, of wat eventueel nodig is voor een hoger implementatieniveau. De matrix begint op niveau 0 voor iedereen die plannen heeft om SNOMED te gebruiken en loopt tot en met niveau 5 voor het meest geavanceerde gebruik. Heb je je lokale lijst gemapt op niveau 1? Of heb je niveau 3 en leg je met behulp van de boomstructuur rechtstreeks SNOMED-concepten vast? Of gebruik je de description logic van SNOMED om patiëntcohorten op te halen met niveau 5. Zie hier de implementatiematrix van SNOMED CT voor een antwoord op jouw vraag.

Benieuwd wat mensen uit het veld over SNOMED zeggen?

We vroegen een aantal experts uit het veld om hun visie op SNOMED te geven en wat het voor de zorg betekent.

Bekijk alle interviews hier.

Indienen wijzigingsverzoek

Om de inhoud van SNOMED zo volledig en zo consistent mogelijk te maken, verzoeken wij gebruikers om nieuwe termen, inconsistenties of onvolledigheden bij ons te melden.
Ga voor meer informatie hierover naar de pagina wijzigingen SNOMED.

Veelgestelde Vragen over SNOMED

Na het lezen van bovenstaande informatie zal je misschien met nog meer vragen zitten. Daarvoor hebben we een uitgebreide Veelgestelde Vragen pagina ingericht voor zorgprofessionals, technici en patiënten.