Skip to the main content

Eenheid van Taal: een computer moet begrijpen wat een arts bedoelt

Nictiz-experts Pim Volkert en Feikje Hielkema te gast in podcast De Dataloog

“We staan aan het begin van de échte automatisering in de zorg. Daar kun je een bijdrage aan leveren. Pak die kans als je hem ziet.” En: “De zorg is een fantastisch domein om in te werken. Je hebt het gevoel dat je daadwerkelijk iets bijdraagt aan de maatschappij.” In een dubbelinterview in de Dataloog, de onafhankelijke podcast over data & AI vertellen onze experts Feikje Hielkema en Pim Volkert meer over gebruik van medische data in de zorg.

De podcast aflevering:

 

Eenheid van Taal

In de podcast aflevering gaat het vaak over Eenheid van Taal. Eenheid van Taal houdt in: gezondheidsinformatie bij digitale uitwisseling heeft voor de ene zorgverlener dezelfde betekenis als voor de andere zorgverlener of patiënt. Daarvoor moet een computer begrijpen wat een zorgverlener, zoals een arts, bedoelt. Zo kan elke arts in zijn eigen vaktaal blijven communiceren. Nictiz ondersteunt dat met standaardisatie. Onder ander door het gebruik van terminologiestelsels zoals SNOMED. Door onder de motorkap verschillende medische begrippen te ‘mappen op’ (verbinden aan) één medisch begrip, kun je dat voor elkaar krijgen. Hoe een en ander in elkaar zit kun je goed zien en testen in de Snomed browser.

Lever een bijdrage aan de zorg

De uitdaging zit hem vooral in de implementatie van ondersteunende software. Met de honderdduizenden beschrijvingen in SNOMED kun je fantastische taalverwerkingsapplicaties bouwen. De rijke structuur en relaties biedt legio mogelijkheden om goed te kunnen analyseren. Maar dan moet een arts wel de juiste tools hebben om die ongekende mogelijkheden van SNOMED nog meer en nog beter te benutten.

Mocht je dus aan de slag willen in de zorg, bijvoorbeeld als programmeur of data-scientist, neem dan eens een kijkje bij de vacatures van Nictiz of die van de ziekenhuizen.

Vragen?

Heb je naar aanleiding van de podcast vragen of suggesties? Neem dan contact op met Feikje.

Go to top

Volg ons