Nieuws

ID-check met DigiD-app mogelijk op iPhone

13/11/2019
Gebruikers van de DigiD-app op een iPhone kunnen vanaf nu ook de ID-check uitvoeren. Tot nu toe kon de ID-check alleen met een Android-toestel met NFC-lezer worden uitgevoerd. NFC staat voor Near Field Communication en maakt het mogelijk om contactloos informatie uit te wisselen binnen een korte afstand. Deze techniek wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om met een telefoon of een smartwatch te betalen.

De DigiD-app is de makkelijkste manier om veilig in te loggen. Of dat nou bij de overheid is, het onderwijs, de zorg of een pensioenfonds. Sommige gegevens zijn extra privacygevoelig. Bijvoorbeeld gegevens over iemands gezondheid. Om gevoelige informatie te kunnen inzien of wijzigen, is het nodig om een eenmalige controle (ID-check) van een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart nodig en aan de DigiD-app toe te voegen. Na deze ID-check is de DigiD-app geschikt om bijvoorbeeld online een auto over te schrijven bij de RDW of een medisch dossier in te zien.

De DigiD-app gebruikt de NFC-lezer van de smartphone om de gegevens in de chip van een identiteitsbewijs te scannen. De gegevens worden vervolgens gecontroleerd bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens RivG) of het rijbewijzenregister van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Expert

Bob van Os

Programmamanager eID (elektronische identiteit) in de Zorg.