Nictiz publiceert nieuwe release SNOMED

SNOMED-trein dendert onverminderd door

28/09/2021
5000 nieuwe vertalingen. 1100 nieuwe patiëntvriendelijke termen. 1000 nieuwe medische termen. Met de nieuwe release van SNOMED, is het internationale medisch terminologiestelsel van en voor zorgprofessionals weer flink verrijkt. Dat betekent nog meer Eenheid van taal en dus eenduidige gegevensuitwisseling tussen zorgverleners onderling en met de patiënt.

Met de publicatie krijgen SNOMED-gebruikers zoals ziekenhuizen en ICT-leveranciers de beschikking over nog meer medische begrippen en hun synoniemen. Een flinke boost voor de Eenheid van Taal: het principe dat zorgverleners, patiënten en computers uitgaan van dezelfde betekenis van een medisch begrip.

Concepten

SNOMED-concepten zijn numerieke codes die staan voor en verbonden zijn met medische termen. Deze release bevat een toevoeging van 1000 nieuwe concepten met betrekking tot:

  • bevindingen en aandoeningen voor de Diagnosethesaurus van DHD;
  • verrichtingen voor de Verrichtingenthesaurus van DHD;
  • GGZ, allergieën, complicatieregistraties en diverse informatiestandaarden

Stichting kanker.nl en Thesaurus Zorg & Welzijn

Voor deze release leverden Thesaurus Zorg & Welzijn en kanker.nl patiëntvriendelijke vertalingen. Die zorgen ervoor dat ook de patiënt begrijpt wat in het medisch dossier staat. Thesaurus Zorg & Welzijn leverde 600 vertalingen en tekstdefinities. Stichting kanker.nl en Nictiz bevestigden onlangs dat zij medische termen in patiëntportalen begrijpelijker gaan maken voor kankerpatiënten. Met als eerste wapenfeit de 500 tekstdefinities op B1-leesniveau in deze release.

Daarnaast zijn 3.000 concepten toegevoegd door SNOMED International in volledig vertaalde branches, onder andere: lichaamsstructuren, aandoeningen en procedure. Het betreft vertalingen van Nederlandse diagnoses en verrichtingen voor de Diagnose- en Verrichtingenthesaurus van DHD en Nederlandse concepten die eerder al waren gemaakt zonder vertaling.

Nictiz

In Nederland is het beheer van SNOMED in handen van Nictiz. Daartoe is het SNOMED National Release Center (NRC) opgericht. Hier zijn het licentiebeheer, ondersteuning aan ICT-leveranciers en uitbrengen van nieuwe releases van SNOMED ondergebracht.
Met de Nationale Terminologieserver biedt Nictiz een gebruiksvriendelijke methode om toegang te krijgen tot deze nieuwste SNOMED-editie in het FHIR R4-formaat. Het gebruik ervan is gratis. Meer informatie kun je vinden op Nictiz.nl en Github.com. Hoe je aan een licentie komt, lees je hier.

Meer weten? Stuur dan een e-mail naar info@snomed.nl.