Skip to the main content

ZiRA: hulpmiddel voor ziekenhuizen om hun organisatie en informatievoorziening in te richten

Ziekenhuizen kunnen met de ZiRA (Ziekenhuis Referentie Architectuur) de inrichting van hun organisatie in kaders en modellen beschrijven. Daarmee houden ze overzicht, beheersen ze de complexiteit van de informatievoorziening en kunnen veranderingen in onderlinge samenhang doorvoeren. De ZiRA wordt vandaag op het congres ‘Architectuur in de Zorg’ gelanceerd.

De ZiRA is van, voor en ontwikkeld door ziekenhuizen. Dit hulpmiddel vervangt het RDZ (referentiedomeinenmodel ziekenhuizen). Het RDZ bestond uit een beschrijving van de samenhang tussen bedrijfsactiviteiten en informatieobjecten en de relatie tussen proces en informatie. In de ZiRA is dit aangevuld met principes, diensten, bedrijfsfuncties en applicatiefuncties en de relaties daartussen zodat alle lagen van het interoperabiliteitsmodel zijn ingevuld. De ZiRA biedt niet alleen een hulpmiddel voor de ontwikkeling van organisatie en informatievoorziening. De ZiRA:

  • bevordert ook eenheid van taal en begrip tussen de ziekenhuizen en hergebruik van kennis;
  • draagt bij aan standaardisatie van processen, applicatielandschap, informatielandschap, technologie;
  • draagt bij aan interoperabiliteit in de zorgketen,
  • zorgt voor versnelling bij architectuur- en ontwikkeltrajecten.

Niet alleen voor enterprise- en informatie-architecten

De ZiRA is primair ontwikkeld voor professionals die zich richten op de inrichting van de informatievoorziening in een ziekenhuis. Dit betekent dat de ZiRA niet alleen voor enterprise- en informatie-architecten, maar ook informatiemanagers, solution-architecten, functioneel en technisch ontwerpers en functioneel beheerders nuttig is. De ZiRA wordt ook toegepast bij organisatievraagstukken waardoor beleidsmedewerkers, CMIO’s (Chief Medical Information Officer), adviseurs en anderen die zich bezig houden met organisatie- en procesveranderingen er ook profijt van hebben.

‘Het mooiste compliment dat ik heb gekregen is: Een ZiRAad voor iedereen die zich bezig houdt met organisatie en IT-ontwikkelingen in de ziekenhuizen.’ Ben van der Stigchel, Lead Architect ZiRA Erasmus MC

Opbouw ZiRA

De ZiRA is opgebouwd uit meerdere aansluitende modellen. Bij de opbouw van de modellen volgt de ZiRA het Nictiz interoperabiliteitsmodel. In de afbeelding hieronder is dit schematisch weergegeven.

‘Informatievoorziening gaat niet alleen over de juiste gegevens voor het juiste proces. Informatievoorziening moet ook aansluiten op het organisatiebeleid, waar wil het ziekenhuis naartoe? Welke diensten wil ik leveren? Ook de inrichting van het applicatielandschap volgt daaruit. Met de ZiRA is hierin een grote stap gemaakt waardoor informatievoorziening in samenhang kan worden bekeken. ’ Gerda Meijboom, informatiearchitect Nictiz

Meer informatie

De ZiRA is tot stand gekomen door samenwerking van architecten van Erasmus MC, Amsterdam VUMC, OLVG, UMCG, Isala, Gelre ziekenhuizen, St. Anna ziekenhuis, Catharina ziekenhuis en Nictiz. Meer informatie over de ZiRA vindt u op www.ziraonline.nl. U kunt ook de handzame poster downloaden. Heeft u vragen over de ZiRA, neem dan contact op met Gerda Meijboom, informatiearchitect bij Nictiz.

Go to top

Volg ons