Standaardisatie

Kwalificatiecentrum

Nictiz biedt softwareleveranciers de mogelijkheid om hun software te laten toetsen op de correcte implementatie van standaarden. De toetsing wordt gedaan door de experts van het Nictiz Kwalificatiecentrum. De kwalificaties gebruiken de softwareleveranciers om aan te tonen dat hun product of dienst aan de eisen voldoet zoals deze door Nictiz worden gesteld. Nictiz kwalificeert de implementatie van zorginformatiestandaarden en netwerkdiensten. De softwareleveranciers die aan de eisen voldoen, krijgen een Nictiz-certificaat.

Samenwerken Kwalificatiecentrum

Samenwerken met het kwalificatiecentrum van Nictiz biedt de softwareleverancier een aantal voordelen. Na toetsing door het Kwalificatiecentrum is de softwareleverancier ervan verzekerd dat de diensten voldoen aan valide toetsingssystemen. De leverancier kan aan de hand van de kwalificatietool, zelfstandig toetsen of het softwareproduct voldoet aan de inhoudelijke eisen uit de zorgstandaarden. Handig is dat de kwalificatietool 24/7 beschikbaar is voor softwareleveranciers en het gebruik van de kwalificatietool is gratis. De softwareleverancier kan kwalificatierondes zelf plannen en afhandelen. Kwalificatie is laagdrempelig omdat UZI-passen en -certificaten hiervoor niet nodig zijn. Er kunnen meerdere kwalificaties tegelijkertijd plaatsvinden.

Het Nictiz Kwalificatiecentrum biedt als extra service:

  • Begeleiding en support door experts;
  • Inzicht in de verstuurde berichten/documenten en validatieresultaten;
  • De mogelijkheid om zichzelf te bevragen en berichten naar zichzelf te sturen.

​Kwalificatietool

Het kwalificatiecentrum van Nictiz biedt voor de ondersteuning bij het kwalificeren, BITS (Beheer Informatie en Terminologie Standaarden) aan. Deze tool is ingericht om het beheer van standaarden en de bevindingen van de kwalificaties te ondersteunen. Leveranciers hebben hierdoor zelf altijd inzicht in de stand van zaken tijdens een kwalificatie.