SNOMED CT

SNOMED National Release Center

Bij het goed kunnen delen en het gebruiken van zorginformatie is het belangrijk dat deze informatie voor zorgverleners onderling en voor zorgverlener en patiënt dezelfde betekenis heeft. Voor eenheid in terminologie (Eenheid van Taal) wordt SNOMED steeds meer erkend als dé internationale oplossing. SNOMED​ is een internationaal medisch terminologiestelsel dat een verzameling standaardtermen met hun synoniemen bevat. In 2007 is de Nederlandse overheid lid geworden van SNOMED International​ met het doel om deze internationale terminologie in de Nederlandse zorg in te voeren. Het terminologiecentrum van Nictiz is verantwoordelijk voor het beheer van SNOMED in Nederland en heeft daartoe het SNOMED National Release Center (NRC) opgericht.

Waar kunt u bij het NRC voor terecht?

Aanvragen van een SNOMED-licentie

Het gebruik van SNOMED vereist een licentie. Alle potentiele gebruikers van SNOMED, zoals ziekenhuizen, ICT-leveranciers en andere organisaties kunnen kosteloos bij Nictiz een licentie aanvragen.

Vragen over (het gebruik en implementatie van) SNOMED

Nictiz stimuleert het gebruik van SNOMED op allerlei manieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan cursussen, presentaties op evenementen en brengt gevraagd en ongevraagd advies uit. Ook organiseren we webinars. Heeft u een vraag omtrent SNOMED stuur dan een mail naar info@snomed.nl.

Ondersteuning bij het implementeren van referentiesets

Op verzoek ondersteunt Nictiz gebruikersgroepen bij het opstellen en beheren van zogenaamde referentiesets. Referentiesets, regelmatig aangeduid als subsets, zijn een set van concepten, termen en relaties uit SNOMED die relevant zijn voor een specifiek doel, zoals de registratie van allergenen, implantatenlijst, kernset, diagnosethesaurus, verrichtingenthesaurus.

Ondersteuning bij het gebruik van terminologieservices

Met een terminologie-explorer kunnen concepten, termen en relaties opgevraagd worden. Nictiz stelt deze services als open source software beschikbaar. Zo kunnen gebruikers snel en eenvoudig de juiste medische termen vinden die voor een vakgebied relevant zijn. Op dit moment zijn er terminologie-explorers voor SNOMED CTLOINCICD10ATCISO9999HL7 en de Nationale Contra indicatielijst.

Ondersteuning voor ICT-leveranciers

Voor licentiehouders van SNOMED stelt Nictiz tools beschikbaar. Denk hier bijvoorbeeld aan het SNOMED-forum, waarop u vragen kunt stellen aan de SNOMED community of antwoorden kunt vinden op uw vragen. Of bekijk de open source software Snowstorm om referentiesets uit de SNOMED-database te extraheren. Neem gerust contact op zodat we samen met u kunnen kijken hoe het NRC u hier van dienst kan zijn.

Wijzigingsverzoek voor SNOMED indienen

Twee keer per jaar geeft SNOMED International een nieuwe versie van SNOMED uit. Hierbij worden uitbreidingen op SNOMED, zoals referentiesets, Nederlandstalige concepten en Nederlandse vertalingen van SNOMED, toegevoegd aan de internationale database van SNOMED. Ook worden inconsistenties of onvolledigheden met betrekking tot SNOMED verwerkt.

Mocht u een wijzigingsverzoek voor SNOMED hebben, stuur dan een mail naar request@snomed.nl met uw naam, bedrijfs- of organisatienaam en het doel waarvoor u SNOMED wilt (gaan) gebruiken, opnemen. Wij nemen na ontvangst van uw mail zo snel mogelijk contact met u op.

SNOMED als ontologie

Als National Release Center van SNOMED hebben wij al veel gezegd en geschreven over het belang van SNOMED als terminologiestelsel voor de zorg. Maar in onze vrees om de belangrijkste potentiële gebruikersgroep, de zorgverleners, af te schrikken met ingewikkelde informaticatermen, hebben we een belangrijk aspect onderbelicht gelaten: SNOMED is een ontologie die compatibel is met de W3C semantic web-standaard. Waarom is dat belangrijk? Wat is de toegevoegde waarde?

Lees het op de pagina: SNOMED als Ontologie