Nieuws

De nieuwe SNOMED-release is nu beschikbaar

01/04/2022
Het is weer zover: SNOMED is wederom uitgebreid! Dit keer met 4000 nieuwe vertalingen, ongeveer 80 nieuwe patiëntvriendelijke termen en 500 nieuwe medische begrippen. Hiermee bevat SNOMED nu ruim 268.000 Nederlandstalige begrippen. Een belangrijke stap voorwaarts wat betreft Eenheid van Taal én voor eenduidige gegevensuitwisseling tussen zorgverleners onderling en met de patiënt.

Wat is er nieuw?

Deze release bevat de volgende nieuwe medische begrippen:

  • 140 bevindingen en aandoeningen voor de Diagnosethesaurus van DHD;
  • 200 verrichtingen voor de Verrichtingenthesaurus van DHD;
  • 26 nieuwe begrippen voor toepassing in de verpleegkundige zorg;
  • 25 ondersteunde hulpmiddelen voor gebruik in de zorg;
  • 19 begrippen voor de pathologie;
  • 35 begrippen voor de complicatieregistratie;
  • 60 begrippen voor informatiestandaarden zoals geboortezorg.

Met deze uitbreiding beschikken zorgverleners zoals verpleegkundigen, medisch specialisten, en pathologen over nog meer medische begrippen en hun synoniemen. Zo biedt SNOMED hen de mogelijkheid bij te blijven met de internationale ontwikkelingen rondom (de creatie van) medische begrippen en de registratie hiervan. Tweejaarlijks updatet SNOMED International de internationale SNOMED-editie om aansluiting te houden bij alle ontwikkelingen in het medisch landschap.

Nictiz en SNOMED

In Nederland is het beheer van SNOMED in handen van Nictiz. Daartoe is het SNOMED National Release Center (NRC) opgericht. Hier zijn het licentiebeheer, ondersteuning aan ICT-leveranciers en uitbrengen van nieuwe releases van SNOMED ondergebracht. Met de Nationale Terminologieserver biedt Nictiz een gebruiksvriendelijke methode om toegang te krijgen tot deze nieuwste SNOMED-editie in het FHIR R4-formaat. Het gebruik ervan is gratis. Meer informatie kun je vinden op Nictiz.nl en Github.com. Hoe je aan een licentie komt, lees je hier.

Meer weten?

Als je vragen hebt over SNOMED, stuur dan een e-mail naar info@snomed.nl. Wil je meer weten over SNOMED? Luister dan deze podcast over SNOMED. Of misschien is deze training een goede aanvulling op je kennis en kunde.