Terugblik event ‘Europa, hoe dan?’

‘Landsgrenzen moeten geen belemmering zijn voor het geven van goede zorg’

23/05/2022
Op donderdag 19 mei organiseerde Nictiz het online event Europa, hoe dan?. Het doel van het event was kennisdeling. Experts uit de zorg, overheid en Europese Commissie informeerden deelnemers actuele Europese ontwikkelingen in informatie-uitwisseling in de zorg en wat deze betekenen voor Nederland. De uitspraak ‘landsgrenzen moeten geen belemmering zijn voor het geven van goede zorg’ van één van de experts vatte het event goed samen.

We hebben de presentaties op een rij gezet met links om deze te downloaden. Ook de opname van het event stellen we beschikbaar om het event terug te kijken.

Presentaties

Elise Peters: Wie zijn we?
Elise (teamlead Internationaal Nictiz) lichtte de strategie van het internationale team binnen Nictiz toe. Waarom doen wij wat wij doen? Wat betekent dit voor jullie? Zij bracht het visiepaper ‘Europa, hoe dan? Visie op Europese samenwerking en de betekenis voor Nederland’ onder de aandacht.

Download presentatie ‘Europa, hoe dan?

Nadine Biesma: Europees netwerk voor de uitwisseling van medische gegevens
Nadine Biesma (CIBG) presenteerde het National Contactpunt voor e-health. Welke medische gegevens kan je momenteel uitwisselen via het Nationaal Contactpunt en waarom is het belangrijk voor Nederlandse ziekenhuizen om hierop aan te sluiten?

Download presentatie ‘Europees netwerk voor de uitwisseling van medische gegevens

Herman Pieterman en Eelke Toonstra: beeldbeschikbaarheid
Herman Pieterman (gepensioneerd radioloog, vertegenwoordiger NVvR) presenteerde het verloop van radiologie en de raakvlakken met de Wegiz (Wet Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg). Eelke Toonstra (Ministerie van VWS) nam vervolgens het woord om de Wegiz inhoudelijk verder toe te lichten. Wat regelt de wet wel en wat niet? Afsluitend benoemde hij kort het uitstel van de Wegiz omtrent de European Health Data Space.

Download presentatie ‘De tijdlijn, rode draad van het echte EPD
Download presentatie ‘Wegiz & beeldbeschikbaarheid

Hugo van Haastert: European Health Data Space (EHDS)
Hugo van Haastert (policy officer/Expert Nationale Detache bij DG SANTE Europese Commissie) diepte de huidige actuele ontwikkelingen rondom de European Health Data Space verder uit. De  inhoud van de verordening, de betekenis van MyHealth@EU en welke ontwikkelingen er de aankomende jaren nog zullen komen kwamen aan bod.

Download presentatie ‘Waardevolle inzet van zorgdata dankzij de EHDS

Opname

De opname van event kunt u op YouTube terugkijken:

Direct naar:

 

15:01 Elise Peters – Europa, hoe dan?

35:30 Nadine Biesma – Europees netwerk voor de uitwisseling van medische gegevens

1:20:00 Herman Pieterman – De tijdlijn, rode draad van het echte EPD

1:36:29 Eelke Toornstra – Wetsvoorstel Elektronische uitwisseling in de Zorg (WEGIZ)

1:57:12 Hugo van Haastert – Waardevolle inzet van zorgdata dankzij de EHDS

2:30:14 Paneldiscussie