Nieuws

Openbare consultatie informatiestandaard Vaccinatie – Immunisatie van start

02/06/2022
In dit tweede kwartaal van 2022 levert Nictiz een eerste versie van de nieuwe informatiestandaard Vaccinatie – Immunisatie op. Om de standaard zo goed mogelijk te laten aansluiten op de praktijk, hebben we vanaf heden een openbare consultatie geopend die zal duren tot en met 30 juni.

Geïnteresseerde partijen zoals leveranciers van zorginformatiesystemen of zorgverleners kunnen gedurende deze periode versie 0.1.0 van de informatiestandaard Vaccinatie – Immunisatie inzien. Naast het inzien van de versie 0.1.0 nodigen we de betrokken partijen uit om ons als ontwikkelaar van deze standaard te voorzien van feedback of direct te benaderen voor inhoudelijke vragen. Zie onderaan voor onze contactgegevens.

Simultaan aan deze open consultatie vindt er een Proof of Concept procedure plaats voor de nieuwe MedMij-gegevensdienst Vaccinaties. Dit is voor het uitwisselen van vaccinatiegegevens naar de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) van de burger. Deze eerste versie zal gepubliceerd worden aan het einde van het derde kwartaal van 2022.

Over de standaard

Via de informatiestandaard kunnen zorgverleners vaccinatiegegevens eenduidig registreren en uitwisselen. Deze eerste versie is een opmaat naar een toekomstbestendige informatiestandaard Vaccinatie – Immunisatie voor alle betrokken partijen. De vaccinatiestandaard maakt het mogelijk afspraken te maken over hoe relatief eenvoudige informatie over vaccineren uit te wisselen. Denk bijvoorbeeld aan gegevens over COVID-19 of tetanus.  Via de standaard kunnen zorgverleners informatie registreren en uitwisselen over in welke mate iemand beschermd is. Zo zijn ze direct op de hoogte van de stand van zaken van de betreffende patiënt. De informatiestandaard geldt voor de gehele vaccinatiezorg in Nederland:

  • vaccinaties binnen programma’s zoals het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) en andere publieke programma’s voor COVID-19 en de griep;
  • vaccinaties binnen de reguliere, gezamenlijk gefinancierde zorg (bijvoorbeeld voor mensen met afweerproblemen);
  • vaccinaties op de vrije markt (bijvoorbeeld reizigers- en werknemersvaccinaties).

Kijk op de pagina van de informatiestandaard of het programma voor meer informatie.

Meer weten?

Neem contact op met een onze expert Trudy Hagg

Trudy Hagg

Informatieanalist